Wednesday, May 22, 2024

AZERBAYCAN RESPUBLİKASI’NIN KALEDONYA TUTUMU VE AVRUPA’YA ENTEGRASYONU

AZERBAYCAN RESPUBLİKASI’NIN KALEDONYA TUTUMU VE AVRUPA’YA ENTEGRASYONU

 

Azerbaycan Respublikası’nın Kaledonya olayındaki tutumu, Fıransa’nın iç ve dış sömürgelerinin bağımsızlığını mediya aracılığı, siyasi ve diplomatik yollarla desteklemesi, Fıransa’nın Afrika ve başka yerlerde bugün de sürdürdüyü sömürgeci emperiyalizmini, işlediyi sayısız savaş suçları ve İnsanlığa karşı suçlarını sürekli gündeme taşıması vs. doğrudur.

Genellikle Azerbaycan Respublikası’nın İlham Aliyev önderliyindeki dış siyaseti, oldukça diplomatik, dengeli, zigzagsız ve zekicedir.

Ancak buna ek olarak, Azerbaycan Respublikası’nın Avrupa’nın bir bütün olarak Türk düşmanı ve Haçlı Birliyi’ne dönüşmesini engellemesi gerekmektedir. Bu doğrultuda Azerbaycan Respublikası bütün Avrupa kurumlarına (Eurovison, Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliyi, … ne) girmeye, üye ise ilişkilerini derinleştirmeye ve organik etmeye ağırlık vermeli ve odaklanmalıdır.

Azerbaycan Respublikası AKP’nin Batı’yı topyekün düşman gösterme yanlış istiratejisi ve Siyasal İslamcı edebiyatını yansılamaktan uzak durmalıdır. (Batı’yı topyekün düşman gösterme söylemini Türkiye İslamcıları en başta müttefikleri olan İran Fars Molla Rejimi’nden; Avrasiyacıları ise İran, Rusya ve Çin’den kopyalamışlar).

Benimsenmesi gereken zekice istirateji, bütün Avrupa kurumlarına girip Avrupa içi çeşitli ittifaklar kurarak (duruma göre İngiltere, İtalya, İspanya, Macaristan, Sırbistan, Almanya, Finland, … ile) Avrupa’yı içerden bölmek ve kendisine karşı bir homojen ve kip Anti Türk cepheye dönüşmesini imkansız hale getirmek olmalıdır; Avrupa’nın dışarısına çıkarak onu kendi karşısında birleşmeye zorlayıp, yönetimini Türk düşmanlarına teslim etmek deyildir.

Azerbaycan Respublikası’nın Avrupa’ya entegrasiyonunun jeopolitik, siyasi ve kültürel başka neden ve gerekçeleri de vardır: İlki, Kafkasya bir Avrasya bölgesi olduğu gibi, bir Avrupa bölgesidir de. (Kafkasya’nın eşzamanlı Avrasyalı ve Avrupalı olma özelliyi Türkiyeyle aynıdır).

İkincisi, Azerbaycan Respublikası demokratik, laik; kadın-erkek eşitliyine, insan hakları ve temel özgürlüklerine, inanç özgürlüyüne, demokratik devlete, özgür topluma ve çok kültürlülüye inanan, bunları savunan ve koruyan modern bir devlettir. Bu kavramlar (Fıransa ve Almanya gibi günümüzde bazı Avrupa devletleri tarafından çiğnense de), bir çok başka modern kavram gibi Avrupa tarihi ve kıtasında ortaya çıkmışır. Azerbaycan Respublikası’nın bunları benimsemesi, o tarih ve kıtaya olan bağlarını pekiştiren, hatta onun bir parçası olduğu savını güçlendiren bir tutumdur.

Bu doğrultuda Azerbaycan Respublikası sahip olduğu istiratejik avantajları siyasi nüfuz ve pozitif kaldıraç gücü olarak bütün Avrupa kurumlarına hatta NATO’ya üye olmak  için kullanmalıdır. Bu avantajlar böyle sıralanabilir: Avrupa’ya gaz ve petrol sağlaması, Laik bir devlet ve seküler bir Müsülman millet olması, İsrail ile olan ilişkileri, Fars Molla İran devleti ile bilinen sorunları: İran’da yaşayan Türk halkının hakları, İran devletinin Azerbaycan’ın laik devletini yıkma ve onu kendi Şii Hilali ve Proxy – Uydu İslamcı ve Direniş eksenine sokma düşleri … Bu doğrultuda Azerbaycan Respublikası içeride de demokratikleşme, liberal demokrasiyi benimseme, yolsuzluklarla mücadile etme, saydamlık, basın özgürlüyü ve siyasi özgürlükler alanlarını genişletme süreçlerine önem ve öncelik vermeli, bunları hızlandırmalıdır.

Azerbaycan Respublikası’nın yukarıda sıralanan istiratejik avantajları, ayrıca şu anda Türk düşmanı cehpesinin (Fıransa, Yunanistan, Ermenistan, Kürt, Fars ve Hint lobileri) kontrölüne geçmiş ABD hakimiyetinin Türk karşıtı eylem ve girişimlerini engellemek için de kullanılmalıdır. ABD’nin Türk karşıtı eylem ve girişimlerden bir kaçı: Sözde Ermeni soykırımının tanınması, ABD’nin Doğu Akdeniz ve Balkanlarda Türkiye ve KKTC’ni sıkıştırma pılanları, Kürt terörizmini desteklemesi, İran’da Batı Azerbaycan Ostanı’nın Fars İran devleti ve Haçı zihniyetli güçler tarafından Kürtleştirilmesine- Kürdüstanlaştırılmasına destek, İran’da Türk düşmanı Fars Molla Şii devletini yıkıp yerine Seküler ve katı Anti Türk başka bir Fars devleti kurma pılanları, İsrail’in bütün bu Türk düşmanı siyasetlere destek vermesi, ABD’nin Azerbaycan ve Türkiye'ye koyduğu yasadışı ambargolar, …

No comments:

Post a Comment