Sunday, April 25, 2021

Stratejik düşünceler: Azerbaycan Respublikası ABDye nota vermeli, Minsk Grupu’nun fesh edilmesini istemelidir

 

1-Stratejik düşünceler: Azerbaycan Respublikası ABDye nota vermeli, Minsk Grupu’nun fesh edilmesini istemelidir.


Mehran Baharlı

Joe Biden ABD’nin gelmiş geçmiş en Yunan, en Ermeni, En Kürt ve en Fars yanlı ve en Anti Türk cumhurbaşkanıdır. Ancak onun Sözde Ermeni soykırımı’nı kabul etmesi, bu eğilimin dışında başka güncel nedenleri de vardır. Örneğin Türkiye’yi Azerbaycan’a Karabağ’ı kurtarmak için verdiği desteğinden dolayı cezalandırmak, Türkiye ve Azerbaycan’ı soykırımcı ilan ederek şeytanlaştırmak ve gelecekte onların meşru haklarına karşı koymak için zemin ve kamuoyu yaratmak, Azerbaycan’a göz dağı vermek ve tehdit etmek, ve Ermenileri Karabağda hala işgal altında tuttukları ve onun dışındaki bölgelerde yeni saldırılara tahrik ve teşvik, cesaterlendirmektir.

Bu durumda Azerbaycan Respublikası ABD’nin sözde Ermeni soykırımı’nı tanımasına sadece bir iki sözlü eleştiri ile yanıt veremez. Böyle zayıf tepkiler ABD, Fıransa ve başkalarını Ermeni saldırganlığını desteklemekte daha cesur ve daha güstah eder:

1-Azerbaycan Respublikası ABD büyükelçisini Dışişleri Bakanlığlna çağırarak bu ülkeye Nota vermelidir. Bu notada ABD’nin Sözde Ermeni Soykırımı’nı tanımasının tekçe Türkiye sorunu olmadığı, bölge tarihini yeniden yazma ve gerçekleri çarpıtma; asıl soykırımı- yirminci yüzyılın ilk çeyreyinde Anadolu, Güney Kafkasya ve Türkili’nde (Kuzeybatı İran’da) Ermeniler ve Batı - Avrupalı destekleyicilerinin iki milyon Türk, Kürt, Arap, Yahudi ve Kafkasyalı halkları katletmesini- gizleme çabası olduğu; bütün bu halklar ile o olayda yaşamlarını yitiren masum insanlara, ve de Azerbaycan Respublikası ve halkına saygısızlık olduğu vurgulanmalıdır.

2-Azerbaycan Respublikası artık Minsk Grupu’nun yetkisini tanımadığını, ve bu grupun fesh edilmesi gerektiğini, bundan sonra bu gurupa Azerbaycan Respublikası’nın içişlerine ve bu arada Karabağ konusuna karışmasına izin vermeyeceğini resmen ilan etmelidir. Zira Minsk Grupu eşbaşkanlarından Fıransa’nın Karabağda ayrılıkçı Ermeni teröristlerle kendi ülkesinde anti Azerbaycan Ermeni ve Kürt teröristleri desteklediği; ABD’nın (Fıransa ve Rusya gibi) var olmayan Sözde Ermeni soykırımı’nı tanıyarak asıl kendilerinin orduları, diplomatik misyonları ve misyonerlerince silahlandırılan Ermenilerin yaptıkları iki milyon Türk ve Müsülman`ın soykırımını inkar etmesinden dolayı; açıkça Ermeni işgalçiliği yanlısı oldukları, arabulucu ve barış sağlayıcı olamıyacakları ortaya çıkmıştır.

3-Azerbaycan Respublikası ABD’nin -Fıransa gibi- bölge politikasında Anti Azerbaycan Ermeni ve Yunan—Rum hatta Kürt ve Fars diyasporaları etkisi altında olduğu, uydurma Ermeni soykırımı tanıdığı, gerçekte var olan Ermenilerin yaptıkları soykırımları inkar ettiği, Minsk grupu eşbaşkanı sıfatıyla geçmiş otuz yılda ve son Karabağ Savaşında açıkça veya dolaylı olarak Ermeni işgalçiliğini desteklediği; ve bu tutumlarla Ermenistanı daha da yayılmacı ve işgalci davranmaya teşvik ve cesaretlendirdiği için, ... ABD ile ilişkilerini gözden geçirmeli, siyasi ve ekonomik ilişkilerinin düzeyini asgariye düşürmelidir.

4-Türkiye ve Azerbaycan’ın Karabağ savaşını erken bitirmeleri ve Karabağ’ın büyük bölümünün hala Ermeni işgali altında kalmasını kabul etmeleri, istiratejik ve tarihi bir hata idi. İyi bilinmelidir ki bundan sonra Ermenistan, Fıransa, ABD, Rusya ve başka Ermeni işgali destekleyicileri, o bölgenin Azerbaycan egemenliğine girmesine engel olacak,  hatta bütün Karabağ ve civarındaki bazi bölgelerin Ermenistan’a ilhakına çaba gösterecekler. ABD’nın Sözde Ermeni Soykırımını tanıması da bu planın bir parçasıdır. Bu durumda Azerbaycan ve Türkiye Karabağ’da Ermeni siyasi ve yönetim kurumlarını fiziki olarak ortadan kaldırmanın yollarını arayıp bulmalı ve bunu da bir an önce gerçekleştirmelidirler.

 

ایستیراتئژیک دوشونجه‌له‌ر. ١-آزه‌ربایجان رئسپوبلیکاسی آ.ب.د یه ‌(آمئریکایا) نوتا وئرمه‌لی، مینسک قوروپونون فسخ ائدیلمه‌سی‌نی ایسته‌مه‌لی‌دیر.


مئهران باهارلی


جو بایدین آ.ب.د.نین گلمیش گئچمیش ان یونان، ان ائرمه‌نی، ان کورد و ان فارس یان‌لی و ان آنتی تورک جومهورباشقانی‌دیر. آنجاق اونون سؤزده ائرمه‌نی سوی‌قیریمی‌نی قبول ائتمه‌سی، بو ائییلیمین دیشی‌ندا باشقا گونجه‌ل نده‌ن‌له‌ری ده‌ واردیر. بونلاردان بیری تورکییه‌یی آزه‌ربایجان‌ا قاراباغ‌ی قورتارماسی ایچین وئردییی دسته‌یی‌نده‌ن دولایی جزالاندیرماق، تورکییه ‌و آزه‌ربایجان‌ی سوی‌قیریم‌چی اعلان ائدیپ شیطان‌لاشدیراراق گله‌جه‌ک‌ده‌ اونلارین مشروع حاق‌لاری‌نا قارشی قویماق ایچین زمین و قامو اویو یاراتماق، آزه‌ربایجان‌ا گؤز داغی وئرمه‌ک و تهدید ائتمه‌ک، و ائرمه‌نی‌له‌ری قاراباغ‌دا هله ده اشغال آلتی‌ندا ‌توتدوقلاری و اونون دیشی‌نداکی بؤلگه‌له‌رده ‌یئنی سالدیری‌لارا تحریک و تشویق، جسارت‌له‌ندیرمه‌ک‌دیر.

بو دوروم‌دا آزه‌ربایجان رئسپوبلیکاسی آ.ب.د.نین سؤزده‌ ائرمه‌نی سوی‌قیریمی‌نی تانیماسی‌نا ساده‌جه ‌بیر ایکی سؤزلو اله‌شدیری ایله ‌یانیت وئره‌مه‌ز. بؤیله‌ ضغیف تپکی‌له‌ر آ.ب.د.، فیرانسا و باشقالاری‌نی ائرمه‌نی سالدیرقان‌لیغی‌نی دسته‌ک‌له‌مه‌ک‌ده ‌داها دا جسور و داها دا گوستاخ ائده‌ر:

١-آزه‌ربایجان رئسپوبلیکاسی آ.ب.د. بویوک‌ائلچی‌سی‌نی دیش‌ایش‌له‌ری باخان‌لیغی‌نا چاغیراراق بو اولکه‌یه ‌نوتا وئرمه‌لی‌دیر. بو نوتادا آ.ب.د.نین سؤزده ‌ائرمه‌نی سوی‌قیریمی‌نی تانیماسی‌نین تک‌جه‌ تورکییه ‌سورونو اولمادیغی، بؤلگه ‌تاریخی‌نی یئنی‌ده‌ن یازما و گئرچه‌ک‌له‌ری چارپیتما، اصل سوی‌قیریمی- ییرمینجی یوزایلین ایل چئیره‌ییی‌نده‌ آنادولو، گونئی قافقاسیا و تورک‌ایلی‌نده‌ (تورک اولان قوزی باتی و باتی ایران‌دا) ائرمه‌نی‌له‌ر و باتی-آوروپالی دسته‌ک‌له‌ییجی‌له‌ری‌نین ایکی میلیون تورک، کورد، عرب، یهودی-موسوی و قافقاسیالی خالق‌لاری قتل ائتمه‌سی‌نی- گیزله‌مه‌ چاباسی اولدوغو؛ بوتون بو خالق‌لار ایله ‌او اولای‌دا یاشام‌لاری‌نی ایتیره‌ن معصوم اینسان‌لارا و ده ‌آزه‌ربایجان رئسپوبلیکاسی و خالقی‌نا سایقی‌سیزلیق اولدوغو وورقولانمالی‌دیر.

٢-آزه‌ربایجان رئسپوبلیکاسی مینسک قوروپونون آرتیق یئتکی‌سی‌نی تانیمادیغی‌نی، و بو قوروپون فسخ ائدیلمه‌سی گره‌کدییی‌نی، بوندان سونرا بو قوروپا آزه‌ربایجان رئسپوبلیکاسی‌نین ایچ‌ایش‌له‌ری‌نه ‌و بو آرادا قاراباغ قونوسونا قاریشماسی‌نا ایذین وئریلمه‌یه‌جه‌یی‌نی رسمن اعلان ائتمه‌لی‌دیر. زیرا مینسک قوروپو ائش‌باشقان‌لاری‌ندان فیرانسانین آچیقجا قاراباغ‌دا آیری‌لیق‌چی ائرمه‌نی تئروریست‌له‌رله ‌کندی اولکه‌سی‌نده‌ آنتی آزه‌ربایجان ائرمه‌نی و کورت تئروریست‌له‌ری دسته‌ک‌له‌دییی، آ.ب.د.نین (فیرانسا و روسیا گیبی) وار اولمایان سؤزده ‌ائرمه‌نی سوی‌قیریمی‌نی تانییاراق اصل کندی‌له‌ری‌نین اوردولاری، دیپلوماتیک میسیون‌لاری و میسیونئرله‌رینجه ‌سیلاح‌لاندیریلان ائرمه‌نی‌له‌رین یاپدیقلاری ایکی میلیون تورک و موسولمان‌ین سوی‌قیریمی‌نی انکار ائتمه‌سی‌نده‌ن دولایی، آچیقجا ائرمه‌نی اشغال‌چي‌لیغی یانلی‌سی اولدوقلاری، آرابولوجو و باریش ساغلاییجی اولامایاجاق‌لاری اورتایا چیخمیش‌دیر.

٣-آزه‌ربایجان رئسپولیکاسی، آ.ب.د.نین -فیرانسا گیبی - ‌بؤلگه ‌پولیتیکاسی‌ندا آنتی آزه‌ربایجان ائرمه‌نی و یونان-روم حتتا کورد و فارس دییاسپورالاری ائتکی‌سی آلتی‌ندا اولدوغو، اویدورما ائرمه‌نی سوی‌قیریمی‌نی تانیدیغی، گئرچه‌ک‌ده ‌وار اولان ائرمه‌نی‌له‌رین یاپدیق‌لاری سوی‌قیریم‌لاری انکار ائتدییی، مینسک قوروپو ائش‌باشقانی صفتی‌یله‌ گئچمیش اوتوز ایل‌ده ‌و سون قاراباغ ساواشی‌ندا آچیقجا و یا دولایلی اولاراق ائرمه‌نی ایشغال‌چی‌لیغی‌نی دسته‌ک‌له‌دییی و بو توتوم‌لا ائرمه‌نیستان‌ی یاییلماجی و ایشغالچی داورانمایا تشویق و جسارت‌له‌ندیردییی اوچون، آ.ب.د. ایله ‌ایلیشکی‌له‌ری‌نی گؤزده‌ن گئچیرمه‌لی، سیاسی و ائکونومیک ایلیشکی‌له‌ری‌نین دوزئیی‌نی ان آزا دوشورمه‌لی‌دیر.

٤-تورکییه‌ و آزه‌ربایجان‌ین قاراباغ ساواشی‌نی ائرکه‌ن بیتیرمه‌له‌ری و قاراباغ‌ین بویوک بؤلومونون هله ده ‌ائرمه‌نی اشغالی آلتی‌ندا قالماسی‌نی قبول ائتمه‌له‌ری، ایستیراتئژیک و تاریخی بیر خطا ایدی. اییی بیلینمه‌لی‌دیر کی بوندان سونرا ائرمه‌نیستان، فیرانسا، آ.ب.د.، روسیا و باشقا ائرمه‌نی اشغالی‌نین دسته‌ک‌له‌ییجی‌له‌ری، او بؤلگه‌نین آزه‌ربایجان حاکمیتی‌نه ‌گیرمه‌سی‌نه ‌انگه‌ل اولاجاق، حتتا بوتون قاراباغ و جیواری‌نداکی بعضی بؤلگه‌له‌رین ائرمه‌نیستان‌ا الحاقی‌نا چابا گؤسته‌ره‌جه‌ک‌له‌ر. آ.ب.د.نین سؤزده ‌ائرمه‌نی سوی‌قیریمی‌نی تانیماسی دا بو پیلانین بیر پارچاسی‌دیر. بو دوروم‌دا آزه‌ربایجان و تورکییه ‌قاراباغ‌دا ائرمه‌نی سیاسی و یؤنه‌تیم قوروم‌لاری‌نی فیزیکی اولاراق اورتادان قالدیرمانین یول‌لاری‌نی آراییپ بولمالی و بونو دا بیر آن اؤنجه‌ گئرچه‌ک‌له‌شدیرمه‌لی‌دیرله‌ر.

No comments:

Post a Comment