Thursday, March 3, 2022

TÜRKİYE DOĞRU OY KULLANDI, AZERBAYCAN YANLIŞ YAPTI

 TÜRKİYE DOĞRU OY KULLANDI, AZERBAYCAN YANLIŞ YAPTI

Méhran Baharlı


02-02-2022 tarihli Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı oylamasında, Türkiye olumlu oy verdi ve Rusya’yı kınadı. Türkik devletlerden Kazakistan ile Kırgızıstan çekimser oy kullandı ve Rusya’yı kınamamayı yeylediler. Azerbaycan, Türkmenistan ve Özbekistan ise oylamaya katılmadılar. Çekimser oy kullananlar ve oylamaya katılmayanlar, bir anlamda dünya kamuoyuna karşı hareketle Rusya’yı desteklemiş oldular.

1-Türkiye NATO üyesidir ve Rusyaya karşı daha özgürce ve çekinmeden tutum alabilir. Bu anlaşılabilir bir durumdur. Ancak Azerbaycan ve Kazakistan gibi Türkik devletler doğrudan Rusya tehdidi altındadırlar, her an bir bahaneyle Rusyanın işgaline uğrayabilirler. Bunlar bu yüzden hiç olmazsa uluslararası ve dilplomatik pılatformlarda ülkelerin egemenliyine saygı ve uluslararası yasaları destekleme yönünde oy kullanmalıdırlar. Yoksa Rusya’ya Azerbaycan ve Kazakistan’ı işgal etmesi için davetiye göndermiş olurlar. Bu oylamada yaptıkları gibi.

2-Eski Sovyetlerden kopan Türkik devletlerin Liberal Demokrasi deyerlerini benimsememesi büyük bir gaflet ve yaşamsal bir yanlışlıktır. Bunun bir nedeni bunların hala Rusya yörüngesinde kalmalarıdır. Oysa bu Türkik devletlerin geleceyi ve uygarlaşması Rusya yörüngesinden çıkma ve Liberal Demokrasi ideallerini benimsemeye bağlıdır. Bu açıdan Türkiye gibi öteki Türkik ülkelerinin de her açıdan Avrupa kurumları ile entegrasiyonunun ve diplomatik alanda uyumlu davranmasının istiratejik önemi vardır. Bu yönelim ayrıca Avrupa kurumlarında var olan Fıransa, Yunanistan ve Ermenistan gibi Anti Türk devletleri etkisizleştirmeye de yardımcı olacaktır.

3-Başka bir konu Türkik dünyasının büyük bölümünün Rusya Federasiyonu içinde hala Rus işgali altında bulunmasıdır. Türkik dünyasında özgürlük ve bağımsızlığına kavuşan bütün halklar Rusya Federasiyonunda hala Rus esareti altında bulunan bu Türkik milletleri asla unutmamalıdırlar. Putin’in başka devletlerin egemenliyi ve uluslararası yasaları hiçe sayarak Ukrayna’ya saldırması ve rejim deyiştirmeye kalkışması, başkalarına da Rusya’ya karşı aynı hareketlerde bulunmaları için geçit, haklılık ve gerekçe verdi ve Rusya Federasyonunun kendisinin de dağılma sürecini başlatmış oldu. Rusya Federasyonunun er geç gerçekleşecek dağılması hem Rusya Federasyonu içinde esarette yaşayan Türkik milletlerin özgürleşmesini sağlayacak, hem de bağımsız Türkik devletler üzerindeki Rusya tehdidini ortadan kaldıracaktır. Bundan dolayı Türkik devletler bütün uluslararası pılatformlarda Rusya devletini zayıflatan her girişimi desteklemelidirler. (Aynı siyaset Türkili’ni, Güneybatı Türkmenistanı, Halaçyurt’u, Kaşkayyurt’u ve Afşaryurtu esareti altında bulunduran İran; ve Doğu Türkistanı esareti altında bulunduran Çin konusunda da izlenmeli).

4-Bu açıdan Avrasyaçılık akımı, kendi ülkelerinde Türkik milletleri esaret altında bulunduran Rusya, Çin ve İran devletleri ile ittifak kurmayı önerdiyi için, son derece gayr-i milli ve anti Türk bir akım ve düşüncedir.

5-Azerbaycan oylamaya katılmamakla, çekimser oy kullanan İran ve Ermenistana daha yakın bir pozisyon tuttu. Oysa bu oylama Azerbaycanın özgür dünya ile aynı cergede yer alması ile düşmanları İran ile Ermenistanın Rusya yanlısı olduğunu göstermek ve özellikle Batı kamuoyunda ifşa etmek için altın bir fırsattı. 



No comments:

Post a Comment