Saturday, January 7, 2017

تاریخی شخصیت‌له‌ر و اونلارین آدی‌یلا سونرادان یارادیلان میستیک - میتولوژیک شخصیت‌له‌ر


تاریخی شخصیت‌له‌ر و اونلارین آدی‌یلا سونرادان یارادیلان میستیک - میتولوژیک شخصیت‌له‌ر

 

مئهران باهارلی



تاریخی شخصیت‌له‌ر (Historical Person) ایله اونلارین آدی‌نا داها سونرالار دینی و ایدئولوژیک دورتوله‌رله یارادیلان میستیک- میتولوژیک شخصیت‌له‌ر (Fictional Personality) ایکی آیری اولونتو - قاورام‌دیر. گئرچه‌ک «تاریخی اورتادوغولو عیسا» ایله بوگون خیریستییان دونیاسی‌ندا وار اولان «آوروپالی عیسا پیغمبر» بیر بیری‌یله باغلانتی‌سی اولمایان ایکی شخصیت‌دیر. شیعه‌لیک و ایسلام‌دا وار اولان «امام علی» و «محمد پیغمبر» ایله گئرچه‌ک تاریخی شخصیت‌له‌ر اولان «علی ابن ابوطالب» و «محمد ابن عبدالله»ین دا بیر بیری‌نه چوخ آز بنزه‌رلییی واردیر.

گئچمیش‌ده وار اولان بیر گئرچه‌ک و گونوموزده وار اولان نئچه گئرچه‌ک دیشی شاه اسماعیل‌له‌ر ده بنزه‌ر دوروم‌دادیر. بوگون آنادولودا علوی - قیزیل‌باش مذهبی‌نده وار اولان «شاه ایسماعیل خاتایی» سونرادان قیزیل‌باش کیتله‌له‌ری طرفی‌نده‌ن اولوشدورولموش دینی بیر شخصیت‌دیر و گئرچه‌ک‌ده‌ وار اولان «تاریخی شاه ایسماعیل» ایله ایلگی‌سی یوخ‌دور.


تاریخی شخصیت‌له‌ر (Historical Person) ایله اونلارین آدی‌نا داها سونرالار دینی و ایدئولوژیک دورتوله‌رله یارادیلان میستیک - میتولوژیک شخصیت‌له‌ر (Fictional Personality) ایکی آیری اولونتو - قاورام‌دیر. گئرچه‌ک تاریخی «اورتادوغولو عیسا» ایله بوگون خیریستییان دونیاسی‌ندا وار اولان «آوروپالی عیسا پیغمبر» بیر بیری‌یله باغلانتی‌سی اولمایان ایکی شخصیت‌دیر. شیعه‌لیک و ایسلام‌دا وار اولان «امام علی» و «محمد پیغمبر» ایله گئرچه‌ک تاریخی شخصیت‌له‌ر اولان «علی ابن ابوطالب» و «محمد ابن عبدالله»ین دا بیر بیری‌نه چوخ آز بنزه‌رلییی واردیر.

گئچمیش‌ده وار اولان بیر گئرچه‌ک و گونوموزده وار اولان نئچه گئرچه‌ک دیشی شاه اسماعیل‌له‌ر ده بنزه‌ر دوروم‌دادیر. بوگون آنادولودا علوی - قیزیل‌باش مذهبی‌نده بولونان «شاه ایسماعیل خاتایی» سونرادان قیزیل‌باش کیتله‌له‌ری طرفی‌نده‌ن اولوشدورولموش دینی بیر شخصیت‌دیر و گئرچه‌ک‌ده‌ وار اولان «تاریخی شاه ایسماعیل» ایله ایلگی‌سی یوخ‌دور.

آزه‌ربایجان رئسپوبلیکاسی‌ندا سوویئت دؤنه‌می‌نده ایدئولوژیک نه‌ده‌ن‌له‌رله یارادیلان «شاه ایسماعیل اوبرازی» و گئنه‌ل اولاراق «آزه‌ربایجان صفوی دولتی» قاورامی ایسه، داها چوخ بیلیم‌قورقو (Sci-Fi) اورونو کیمی‌دیر، بوتونویله خیال محصولودور و گئرچه‌ک‌لیک‌له پک بیر باغلانتی‌سی یوخ‌دور. شاه ایسماعیل و باشقا صفوی‌له‌رین بوتؤو آزه‌ربایجان توپراق‌لاری‌نی بیرله‌شدیرمه‌ک و بیرله‌شیک آزه‌ربایجان دولتی‌نی قورماق ایسته‌دیک‌له‌ری‌نی ادعا ائتمه‌ک ایسه، آبسوردون دا اؤته‌سی‌نده، بیر سانری‌دیر.

صفوی طریقتی باش‌چی‌لاری اون آلتینجی یوزایل باش‌لاری‌ندا اؤزله‌ری سوی‌جا تورکمان و اینانج‌جا قیزیل‌باش - علوی‌ مذهبی‌نده اولمالاری‌نا رغمن، دولت‌له‌ش‌دیک‌ده‌ن سونرا قیزیل‌باش دولتی و تورک توپلومونو شیعه‌له‌ش‌دیرمه‌یه‌ و تاجیک‌له‌ش‌دیرمه‌ ‌- فارس‌لاش‌دیرماغا باش‌لادی‌لار؛ سُنّی سوی‌قیریمی، تورکمان سوی‌قیریمی و قیزیل‌باش سوی‌قیریمی یاپدی‌لار؛ خاچ‌لی ذهنیت‌لی سؤمورگه‌چی آوروپا دولت‌له‌رین ماشی کیمی داوراندی‌لار. بونونلا دا بوگونکو «ایران ملتی» و «ایران اؤلکه‌سی»‌نین، و نه «تورک ملتی» و «تورک اؤلکه‌سی»‌نین («تورک‌ایلی»‌نین)، تمه‌ل‌له‌ری‌نی آتمیش اولدولار.

او دؤنه‌م‌ده تورک‌لویو، صفوی عاییله‌سی و صفوی طریقتی شاه‌لاری دئییل، قیزیل‌باش اوردوسو و قیزیل‌باش دولتی‌نی قوران تورکمان‌لار تمثیل ائدیردی. او دؤنه‌م‌ده بیزیم تورک خالقیمیزین ملی قهرمان‌لاری وار اولموشسا دا، اونلار صفوی طریقتی و صفوی عاییله‌سی‌نه منسوب شاه‌لار دئییل، چوخو اونلارا باش‌قالدیران و عصیان ائتمیش، توپلولوق‌لاری و دولت‌له‌ری‌نین شیعه‌له‌شدیریلمه‌سی‌نه، فارس‌لاشدیریلماسی‌نا و خاچ‌لی سؤمورگه‌چی آوروپالی‌ دولت‌له‌رین ماشاسی‌نا دؤنوشدورولمه‌سی‌نه قارشی قویان «دیو سولطان روم‌لو» و «اولاما سولطان تکه‌لی» کیمی تورکمان‌لیق بیلینجی‌نده اولان قیزیل‌باش‌لاردیر  ...

 

“TÂRİHİ ORTADOĞULU ÎSA” İLE “AVRUPALI ÎSA PEYGAMBER”

 

TÂRİHİ ŞAHSİYETLER İLE ONLARIN ADINA DAHA SONRALAR DÎNİ VE İDEOLOJİK DÜRTÜLERLE YARATILAN MİSTİK - MİTOLOJIK ŞAHSİYETLER

Târihi şahsiyetler (Historical Person) ile onların adına daha sonralar dîni ve ideolojik dürtülerle yaratılan mistik - mitolojik şahsiyetler (Fictional Personality) iki ayrı oluntu - kavramdır. Gerçek târihi “Ortadoğulu Îsa” ile bugün Hırıstiyan dünyasında var olan “Avrupalı Îsa Peygamber” bir biriyle bağlantısı olmayan iki şahsiyettir. Şiilik ve İslamda var olan “İmam Ali” ve “Muhammed Peygamber” ile gerçek târihi şahsiyetler olan “Ali bin Abu Tâlib” ve “Muhammed bin Abdullah”ın da bir birine çok az benzerliyi vardır.

Geçmişte var olan “bir gerçek” ve günümüzde var olan “bir kaç gerçekdışı” Şah İsmâiller de benzer durumdadır. Bugün Anadoluda Alevi - Kızılbaş mezhebinde bulunan “Şah İsmâil Hatâi”, sonradan Kızılbaş kitleleri tarafından oluşturulmuş dîni bir şahsiyettir ve gerçekte var olmuş “târihi Şah İsmâil” ile ilgisi yoktur.

Azerbaycan Respublikasında Sovyet döneminde ideolojik nedenlerle yaratılan “Şah İsmayıl Obrazı” ve genel olarak “Azerbaycan Safevi Devleti” kavramı ise, daha çok bilim kurgu (Sci-Fi) ürünü gibidir, bütünüyle hayal mahsuludur ve gerçeklikle pek bir bağlantısı yoktur. Şah İsmayıl ve başka Safevilerin “Bütöv Azerbaycan” topraklarını birleştirmek ve “Birleşik Azerbaycan Devleti”ni kurmak istediklerini iddia etmek ise, absurdun ötesinde, bir sanrıdır.

Safevi Tarikatı başçıları onaltıncı yüzyıl başlarında kendileri soyca Türkman ve inançça Kızılbaş Alevi mezhebinde olmalarına rağmen, devletleştikten sonra Kızılbaş Devleti ve Türk toplumunu Şiileştirmeye ve Tacikleştirme - Farslaştırmaya başladılar, Sünni soykırımı, Türkman soykırımı ve Kızılbaş soykırımı yaptılar, Haçlı zihniyetli Sömürgeci Avrupa Devletlerinin maşası gibi davrandılar. Bununla da bugünkü “İran Milleti” ve “İran Ülkesi”nin, (“Türk Milleti” ve “Türk Ülkesi”nin – Türkili’nin deyil), temellerini atmış oldular.

O dönemde Türklüyü Safevi Ailesi ve Safevi Tarikatı şahları deyil, Kızılbaş Ordusu ve Kızılbaş Devletini kuran Türkmanlar temsil ediyordu. O dönemde bizim Türk halkımızın milli kahramanları var olmuşsa, onlar Safevi Tarikatı ve Safevi Ailesine mensup Şahlar deyil, çoğu onlara başkaldıran ve isyan etmiş “Div Sultan Rumlu” ve “Ulama Sultan Tekeli” gibi Türkmanlık bilincinde olan, toplulukları ve devletlerinin Şiileştirilmesine, Farslaştırılmasına ve sömürgeçi Haçlı Avrupa devletlerin maşasına dönüştürülmesine karşı koyan Kızılbaşlardır….


Târixi şexsiyetler ve onların adıyla sonradan yaradılan mistik-mitolojik şexsiyetler

Méhran Baharlı


Târixi şexsiyetlerle (Historical Person) onların adına daha sonralar dini ve idéolojik dürtülerle yaradılan mistik - mitolojik şexsiyetler (Fictional Personality) iki ayrı oluntu qavramdır. Gérçek “târixi Ortadoğulu Îsâ” ile bugün Xırıstıyan dünyasında var olan “Avrupalı Îsâ Péyqember” bir biriyle bağlantısı olmayan iki şexsiyetdir. Şielik ve İslamda var olan “İmam Eli” ve “Péyqember Muhemmed” ile gérçek târixi şexsiyetler olan “Ebutâliboğlu Eli” ve “Ebdullahoğlu Muhemmed”in de bir birine çox az benzerliyi vardır.

Géçmişde var olan bir gerçek ve günümüzde var olan néçe gerçekdışı Şah İsmayıl”ler de benzer durumdadır. Bugün Anadoluda Elevi - Qızılbaş mezhebinde var olan “Şah İsmayıl Xatayi”, sonradan Qızılbaş kitleleri terefinden oluşdurulmuş dîni bir şexsiyetdir ve târixde gérçekde var olan “Târixi Şah İsmayıl” ile ilgisi yoxdur .

Azerbaycan Réspublikasında Sovyét döneminde idéolojik nedenlerle yaradılan “Şah İsmayıl obrazı” ve génel olaraq “Azerbaycan Sefevi Dévleti” qavramı ise, daha çox bilim qurqu (Sci-Fi) ürünü kimidir, bütünüyle xayal mehsuldur ve gérçeklikle pek bir bağlantısı yoxdur. Şah İsmayıl ve başqa Sefevilerin Bütöv Azerbaycan Topraqlarını birleşdirmek ve Birleşik Azerbaycan Dévletini qurmaq istediklerini iddia étmek ise, absurdun da ötesinde bir sanrıdır.

Sefevi Teriqeti başçıları onaltıncı yüzil başlarında özleri soyca Türkman ve Qızılbaş Elevi mezhebinde olmalarına reğmen, dévletleşdikden sonra Qızılbaş Dévleti ve Türk Toplumunu Şieleşdirmeye ve Tacikleşdirme - Farslaşdırmağa başladılar. Bununla da bugünkü İran Milleti ve İran Ölkesi'nin, ve ne Türk Milleti ve Türk Ölkesi'nin (Türkili'nin), temellerini atmış oldular. 

O dönemde Türklüyü, Sefevi Âilesi ve Sefevi Teriqeti şahları déyil, Qızılbaş Ordusu ve Qızılbaş Dévletini quran Türkmanlar temsil édirdi. O dönemde bizim Türk xalqımızın milli qehremanları var olmuşsa da, onlar Sefevi Teriqeti ve Sefevi Âilesine mensub şahlar déyil, çoxu onlara başqaldıran ve isyan étmiş “Div Sultan Rumlu” ve “Ulama Sultan Tekeli” kimi Türkmanlıq bilincinde olan Qızılbaşlardır ...

No comments:

Post a Comment