Wednesday, November 9, 2022

تورکییه‌نین ایران‌ ایشی‌نه قاریشماسی گه‌ره‌کیر

تورکییه‌نین ایران‌ ایشی‌نه  قاریشماسی گه‌ره‌کیر

آزه‌ربایجان رئسپوبلیکاسی مئدییاسی‌نین سون دؤنه‌م‌ده ایران‌داکی تورک‌له‌رین (باتی اوغوزلارین) آزه‌ربایجان بؤلگه‌سی‌نده‌ یاشایان بؤلومو ایله آچیق‌جا ‌ایلگی‌له‌نمه‌سی، اولوم‌لو بیر گه‌لیشمه ایسه ده، جیددی بیر مساله ‌دئییل‌دیر؛ داها چوخ تبلیغات آماج‌لی، بیر آز دا اؤزونو تسکین ائتمه‌ک آراجی‌دیر. چونکو آزه‌ربایجان رئسپوبلیکاسی‌نین ایران‌دا یاشایان تورک خالقی اوزه‌ری‌نده هر هانگی بیر ائتگی‌یه صاحیب اولمادیغی کیمی، ایران‌دا هر هانسی بیر آنلام‌دا هر هانسی بیر مداخله‌یه ‌ده گوجو یوخ‌دور. (سوویئت دؤنه‌می‌نده آزه‌ربایجان رئسپوبلیکاسی‌ندا گئرچه‌ک‌له‌شه‌ن «آزه‌ربایجان میللت‌له‌شمه‌سی»‌، ایران‌دا «تورک میللت‌له‌شمه‌سی»‌نه ته‌رس بیر یؤن‌ده ایله‌رله‌یه‌ره‌ک، قافقازدا «آزه‌ربایجان میللتی» و ایران‌دا «تورک میللتی» اولماق اوزه‌ره، ایکی فرق‌لی میللی کیم‌لییین یارادیلماسی؛ و بو ایکی‌سی آراسی‌ندا میللی بیرلییین یوخ ائدیلمه‌سی ایله سونوج‌لانمیش‌دیر).  

 

ایران‌دا یاشان تورک خالقی‌نین (باتی اوغوزلارین) ته‌ک بیر میللت اولاراق اؤنه‌م‌لی و به‌لیرله‌ییجی بیر سیاسی اویونچویا چئویریلمه‌سی اوچون، بو ایشه تورکییه‌نین قاریشماسی گه‌ره‌کیر. بو اولمازسا اولمازدیر. بیرینجی دونیا ساواشی‌ندا اولدوغو کیمی کی ایران‌داکی تورک‌له‌ر خوراسان‌دان خوزیستان‌ا، کیرمان‌دان باتی آزه‌ربایجان‌ا، هه‌مه‌دان‌دان فارس‌ا، ساوه‌ده‌ن ایصفاهان‌ا؛ هامی‌سی سوننی‌سی، شیعه‌سی، علوی‌سی (علی اللهی‌سی)، بابی‌سی؛ موللاسی، سئکولاری؛ قاجار آریستوکراسی‌سی، که‌ندلی‌سی، شه‌هه‌رلی‌سی، طایفا باش‌چی‌لاری، ... ایلک اؤنجه ‌اتّحادِ اسلام‌ا یوز گه‌تیردی‌له‌ر، سونرا عوثمانلی سولطانی‌نین روسیا – اینگیلته‌ره‌– فیرانسایا قارشی وئردییی سفربرلییه‌ قوشولدولار. اولوشان بو بیرلیک‌ده‌لیک و بیرگه‌لیی گؤزله‌م‌له‌یه‌ن عوثمانلی، ‌ایران‌دا اولان بیته‌ن‌له‌ری اؤز باشی‌نا بیراخیرسا، سوره‌جین تورک دوشمانی آوروپا - خاچ‌لی‌لارجا یؤنه‌تیلیپ، عوثمانلی‌نین، ایسلام و تورک دونیاسی‌نین میللی چیخارلاری حتا وارلیغی‌نی تهدید ائده‌جه‌یی‌نی آنلاماسی سونوجوندا، دوغرودان قافقاز و ایران‌ا گیره‌ره‌ک بورالاردا بیره‌ر تورک دولتی قوردو.

 

گونوموزده ‌تورکییه‌ ده ‌ائر گئج بو قونوما گه‌له‌جه‌ک‌دیر و بون‌دان باشقا یاپاجاق بیر شئی‌ین اولمادیغی‌نی آنلایاجاق‌دیر. اؤزه‌ل‌لیک‌له ‌ایران‌ین فارس حاکیمیتی – هم ایندی‌کی فارس شیعی ایسلام‌چی‌لار، هم ده‌ ایقتیدارا گه‌لمه‌ک‌ده ‌اولان سئکولار فارس‌لارین، آشیری درجه‌ده ‌تورک دوشمانی اولمالاری‌نی؛ باتی دسته‌ک‌لی کوردله‌رین ‌ایران‌دا سایی‌لاری ایله اورانتی‌سیز بیچیم‌ده - عراق و سوریه‌ده‌کی کیمی - گوج قازانماق‌دا اولدوق‌لاری؛ ایران نفوسونون گؤره چوخون‌لوغونو اولوشدوران تورک خالقی‌نین بو اولکه‌نین ایندی‌کی و گه‌له‌جه‌ک یؤنه‌تیمی‌نده‌ن بوتونویله دیش‌لاندیغی‌نی؛ ایران دولتی‌نین تورکییه‌نین دوغوسوندا باتی آزه‌ربایجان ویلایتی‌نده بؤیوک بیر پ‌ک‌ک‌یستان یاراتماق‌دا اولدولوغونو آنلاماسی ایله.... 

 

بیرینجی دونیا ساواشی‌ندان سونرا روس‌لارین گونئی قافقاز تورک‌لویونو یوخ ائتمه‌ک اوچون قونداردیغی آزه‌ربایجان‌چی‌لیق ایدئولوژی‌سی و میللی کیم‌لییی، داها اؤنجه مشروطه دؤنه مینده یارادیلان پان‌ایرانیست آزه‌ربایجان‌چی‌لیق ایله قایناشاراق، هم تورک آیدین‌لاری‌ندا تورک‌لوک بیلینجی‌نی یوخ ائتدی، هم ده‌ بوتون اولکه‌یه داغیلمیش تورک خالقی‌نین (باتی اوغوزلاردا) ته‌ک بیر ملت اولاراق بیرله‌شمه‌سی‌نی اولاناق‌سیز دئییل‌سه‌ بیله، چوخ گوج حالا گه‌تیردی.

 

آنتی تورک آزه‌ربایجان‌چی‌لیق ایدئولوژی‌سی و قوندارما آزه‌ربایجان میللی کیم‌لییی گئچمیش‌ده اولدوغو کیمی گه‌له‌جه‌ک‌ده ده ایران‌دا یاشایان تورک خالقی‌نی، بونا آزه‌ربایجان بؤلگه‌سی‌نده یاشایان‌لار دا داخیل‌دیر، اصلا بیر گوج مرکزی‌نه ‌دؤنوشدوره‌بیلمه‌ز. ذاتن آزه‌ربایجان‌چی‌لیق بیر نخبه‌له‌ر پروژه‌سی‌دیر و تورک خالقی قاتی‌ندا، حتتا آزه‌ربایجان بؤلگه‌سی‌نده بیله هئچ بیر زمان مه‌نیمسه‌نمه‌میش، یاد  و قوندارما بیر کیم‌لیک اولاراق گؤرولموش‌دور. بون‌دان سونرا دا قبول گؤرمه‌یه‌جه‌ک‌دیر ...

 

بوگون ایران‌دا یاشایان تورک خالقی‌نین ته‌ک چیخیش یولو، بو اولکه‌ده تورک آیدین‌لار و تورک دوشونورله‌رین تورکییه‌نین و تورکول دونیاسی‌نین باتیسی و دوغوسو آراسی‌ندا خه‌نجه‌ر کیمی ساپ‌لانمیش ایران طرفی‌نده‌ن تهدید ائدیلدییی، و فارس حاکمیت‌لی ایران‌ین هر زمان خاچ‌لی‌لارین ماشاسی اولدوغو گئرچه‌یی‌نی تورکییه‌یه‌ آنلاتاراق، اونو عثمانلی کیمی یئنی‌ده‌ن ایران تورک‌له‌ری‌نین حامی‌سی و قارانتورونا دؤنوشمه‌یه و بو دوغرولتودا اؤز یوموشاق گوج - سافت پاویر و گه‌ره‌کیرسه ‌سه‌رت گوج - هارد پاویری‌نی قول‌لانمایا تشویق ائتمه‌ک‌دیر. تورکول دونیاسی‌نین باتی ایله دوغوسونون ته‌مه‌ل‌لی بیرله‌شمه‌سی، زه‌نگه‌زور کوریدورو ایله دئییل، ایران‌دا وار اولان تورکیک بؤلگه‌له‌ری (تورک‌ایلی، قاشقای‌یورت، خه‌له‌ج‌اوردا، آفشاریورت، تورکمه‌ن‌یورت، ...) قورتارماق‌لا اولاسی‌دیر.

 

یوموشاق گوج - سافت پاویردان آماج،  ایران‌دا یاشایان تورک خالقی‌ندا میللی بیلینج‌له‌نمه و میللت‌له‌شمه‌نی خیزلاندیرماق، تورک خالقی‌نین هر آچی‌دان تورکییه دیل، کولتور و سیاسی آتموسفئری ایله اینتئگراسیونو؛ کولتوره‌ل، سوسیال، ائکونومیک و سیاسال گوج‌له‌نمه‌سی‌ و فارس‌لارلا کوردله‌رین دوزئیی‌نده تشکیلات‌لاندیریلماسی‌نا چالیشماق‌دیر.

 

‌سه‌رت گوج - هارد پاویردان آماج، ایران اسلام جمهوریتی ضعیف‌له‌دیک‌جه‌ و باتی دسته‌ک‌لی آنتی تورک سئکولار فارس - کورد میلت‌چی‌له‌ر گوج قازاندیق‌جا، ایران‌دا یاشایان تورک‌له‌ر و تورکییه‌نین، آزه‌ربایجان و تورکمه‌نیستان رئسپوبلیکالاری ایله ایستیشاره‌ده بولوناراق، ایران‌داکی تورک توپراق‌لاری‌نی عاجیلن قورتارماق‌دان، یئیین‌لیک‌له و آن‌سیزین تورک بؤلگه‌له‌ری‌نده‌ - تورکییه‌نین اؤرتولو و آچیق یاردیم‌لاری ایله - اؤز بؤلگه‌سه‌ل میللی دولت‌له‌ری‌نی قورماق‌دان (قیبریس‌ین قوزئیی و قاقاووزیئری کیمی؛ یا دا باتی‌نین عراق و سوریه‌ده کوردله‌ر اوچون یاپدیق‌لاری کیمی) - باشقا بیر سئچه‌نه‌ک و یول‌لاری قالمایاجاق‌دیر.

 

بونا گؤره‌ ده ‌بیز، تورکییه‌یه ایران‌ی اؤز حالی‌نا و باتی‌نین اینصافی‌نا بیراخیرسا دوغوسوندا تورکییه‌نی محو ائتمه‌ک ایسته‌یه‌ن قوجامان بیر پئرس ایمپاراتورلوغو قورولاجاغی، و باتی آزه‌ربایجان‌ی ویلایتی‌نین ده سرعت‌له‌ کوردوستان – پ‌ک‌ک‌یستان‌لاش‌ماق‌دا اولدوغونو قاوراماسی‌نا یاردیم‌چی اولمالی‌ییق.

 

آزه‌ربایجان رئسپوبلیکاسی ایله ایلگی‌لی بیزیم اؤنجه‌لیییمیز ایسه، سوویئت‌له‌رین یاراتدیغی قوندارما و آنتی تورک و کولونیال آزه‌ربایجان میللی کیم‌لییی (تورک میللی کیم‌لییی یئری‌نه)، آزه‌ربایجان وطنی (تورک‌ایلی وطنی یئری‌نه)، آزه‌ربایجان تاریخی (تورک تاریخی و تورک‌ایلی تاریخی یئری‌نه) قاورام‌لاری‌نی بیزیم تورک خالقیمیزا دایاتمایا؛ پان‌ایرانیست‌له‌ر، داشناک متفق‌له‌ری و باشقا تورک دوشمان‌لاری‌نی ایران‌دا یاشایان تورک خالقی‌نا (باتی اوغوزلارا) میللی شخصیت و میللی تاریخ و ملت و میللی کیم‌لیک و وطن دییه گؤسته‌رمه‌یه سون وئرمه‌سی‌نی؛ آیری‌جا قافقاز تورک‌له‌ری‌نین اؤز میللی آدلاری و میللی کیم‌لیک‌له‌ری تورک و دیل‌له‌ری تورک‌جه‌نین اون‌لارا قایتارماسی‌نی ساغلاماق اولمالی‌دیر. بو، آزه‌ربایجان رئسپوبلیکاسی‌نین ایران‌دا یاشاماق‌دا اولان تورک ملتی‌نه (باتی اوغوزلارا) ائده‌بیله‌جه‌یی اه‌ن بؤیوک خدمت‌دیر.  

 

TÜRKİYE’NİN İRAN İŞİNE KARIŞMASI GEREKİYOR

 

Azerbaycan Respublikası mediyasının son dönemde İran’daki Türklerin (Batı Oğuzların) Azerbaycan bölgesinde yaşayan bölümü ile açıkça ilgilenmesi, olumlu bir gelişme ise de, ciddi bir mesele deyildir, daha çok propaganda amaçlı, bir az da kendini teskin etmek aracıdır. Zira Azerbaycan Respublikası’nın İran’da yaşayan Türk halkı üzerinde her hangi bir etkiye sahip olmadığı gibi, bu ülkede her hangi bir anlamda her hangi bir müdahaleye gücü yoktur.

 

Sovyetler döneminde Azerbaycan Respublikası’nda gerçekleşen “Azerbaycan Milletleşmesi”, İran’da “Türk Milletleşmesi’ne ters bir yönde ilerleyerek, Kafkasya’da “Azerbaycan Milleti” ve İran’da “Türk Milleti” olmak üzere iki farklı milli kimliyin yaratılması ve bu ikisi arasında milli birliyin yok edilmesi ile sonuçlanmıştır.

 

İran’da yaşayan Türk halkının (Batı Oğuzların) tek bir millet olarak önemli ve belirleyici bir siyasi oyuncuya dönüşmesi için, bu işe Türkiye’nin karışması gerekir. Bu olmazsa olmazdır. Birinci Dünya Savaşı’nda olduğu gibi ki İran’daki Türkler Horasan’dan Huzistan’a, Kirman’dan Batı Azerbaycan’a, Hemedan’dan Fars’a, Save’den İsfahan’a hepsi; Sünnisi, Şiisi, Aliallahisi (Alevisi), Bâbisi, Mollası ve laiki, Kacar aristokrasisi, köylüsü, kentlisi ve oymak başçıları … ilk önce İttihad-ı İslam’a yüz getirdiler, sonra Osmanlı Sultanı’nın Rusya - İngiltere – Fıransa’ya karşı ilan ettiyi cihad’a koşuldular. Oluşan bu birliktelik ve birgeliyi gözlemleyen Osmanlı, İran’da olan bitenleri kendi haline bırakırsa sürecin Türk düşmanı Batı ve Haçlılarca yönetilip Osmanlı, İslam ve Türkik dünyalarının milli çıkarları hatta varlığını tehdit edeceyini anlaması sonucunda, doğrudan Kafkasya ve İran’a girerek buralarda birer Türk devleti kurdu.

 

Günümüzde Türkiye de er geç bu konuma gelecektir ve bundan başka yapacak bir şeyin olmadığını anlayacaktır. Özellikle İran’ın Fars hakimiyeti, hem şu anki Fars Şii İslamcılar, hem de iktidara gelmekte olan seküler Farsların aşırı derecede Türk düşmanı olmalarını, Batı destekli Kürtlerin İran’da sayıları ile orantısız biçimde - İrak ve Suriye’deki gibi - güç kazanmakta olduklarını, İran nufusunun görece çoğunluğunu oluşturan Türk halkının bu ülkenin şimdiki ve gelecek yönetim ve dengelerinden bütünüyle dışlandığını; ve İran devletinin Türkiye’nin doğusunda Batı Azerbaycan ili’nde büyük bir PKKistan yaratmakta olduğunu anlaması ile…

 

Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Rusların Güney Kafkas Türklüyünü yok etmek için uydurduğu Azerbaycancılık ideolojisi ve milli kimliyi daha önce Meşrute döneminde yaratılan Paniranist Azerbaycancılıkla kaynaşarak, hem Türk aydınlarında Türklük bilincini yok etti, hem de bütün ülkeye dağılmış Türk halkının (Batı Oğuzların) tek bir millet olarak birleşmesini, olanaksız deyilse bile, çok güç bir hale getirdi.

 

Anti Türk Azerbaycancılık ideolojisi ve uyduruk Azerbaycan milli kimliyi geçmişte olduğu gibi gelecekte de İran’da yaşayan Türk halkını, buna Azerbaycan bölgesinde yaşayanlar da dahildir, asla bir güc merkezine dönüştüremez. Zaten Azerbaycancılık bir seçkinler projesidir ve Türk halkı katında, Azerbaycan bölgesinde bile, hiç bir zaman benimsenmemiş, yabancı ve uyduruk bir kimlik olarak görülmüştür. Bundan sonra da kabul görmeyecektir….

 

Bugün İran’da yaşayan Türk halkının tek çıkış yolu, bu ülkedeki Türk aydınlar ve Türk düşünürlerin Türkiye’nin ve Türkül dünyasının batısı ve doğusu arasında hançer gibi saplanan İran tarafından tehdit edildiyi, ve Fars egemenliyi altındaki İran’ın her zaman Haçlıların maşası olduğu gerçeyini Türkiye’ye anlatarak, onu Osmanlı gibi yeniden İran Türklerinin hamisi ve garantörüne dönüşmeye ve bu doğrultuda kendi yumuşak güç ve gerekirse sert gücünü kullanmaya teşvik etmektir. Türkül Dünyası’nın Batı ile Doğu’sunun temelli birlşemesi, Zengezur Koridoru ile deyil, İran’da var olan Türkik bölgeleri (Türkili, Kaşkayurt, Halaçorda, Afşaryurt, Türkmenyurt, ...) kurtarmakla olasıdır.

 

Yumuşak Güç’ten amaç, İran’da yaşayan Türk halkında milli bilinçlenme ve milletleşmeyi hızlandırmak, Türk halkının her açıdan Türkiye dil, kültür ve siyasi atmosferi ile entegrasyonu; kültürel, sosyal, ekonomik ve siyasal güç kazanması ve Farslarla Kürtlerin düzeyinde örgütlenmesine çalışmaktır.  

 

Sert Güç’ten amaç, İran İslam Cumhuriyeti zayıfladıkça ve Batı destekli anti Türk laik Fars - Kürt milliyetçiler güç kazandıkça, İran’da yaşayan Türkler ve Türkiye’nin, Azerbaycan ve Türkmenistan Respublikaları ile istişarede bulunarak, İran’daki Türk topraklarını acilen kurtarmaktan, hızla ve ansızın Türk bölgelerinde - Türkiye’nin örtülü ve açık yardımları ile - kendi bölgesel milli devletlerini kurmaktan (Kıbrıs’ın kuzeyi, Gagavuzyeri gibi, yada Batı’nın Irak ve Suriye’de Kürtler için yaptıkları gibi), başka bir seçenek ve yolları kalmayacaktır.

 

Buna göre de biz Türkiye’nin İran’ı kendi haline ve Batı’nın insafına bırakırsa doğusunda Türkiye’yi mahv etmek isteyen kocaman bir Pers imparatorluğu kurulacağı ve Batı Azerbaycan İli’nin de hızla Kürdüstan – PKKistan’laşmakta olduğunu kavramasına yardımcı olmalıyız.

 

Azerbaycan Respublikası ile ilgili bizim ilk önceliyimiz ise, Sovyetlerin yarattığı uydurma, anti Türk ve koloniyal Azerbaycan Milli Kimliyi (Türk Milli Kimliyi yerine), Azerbaycan Vatanı (Türkili Vatanı yerine), Azerbaycan Tarihi (Türk ve Türkili tarihleri yerine)  kavramlarını bizim Türk halkımıza dayatmaya; Paniranist, Taşnak müttefikleri ve başka Türk düşmanlarını İran’da yaşayan Türk halkına (Batı Oğuzlara) milli şahsiyet ve milli tarih ve millet ve vatan ve milli kimlik diye göstermeye son vermesini; ayrıca Kafkas Türklerinin kendi milli adları ve milli kimlikleri “Türk” ve dilleri “Türkce”nin onlara geri verilmesini sağlamak olmalıdır. Bu, Azerbaycan Respublikası’nın İran’da yaşamakta olan Türk milleti’ne (Batı Oğuzlara) edebileceyi en büyük hizmettir.


İLGİLİ LİNKLER:

İRAN’IN FARS-Şİİ DERİN DEVLETİ SÖZCÜLERİNDEN RÂİFİPÛR: İRAN, TÜRKİYE ALEVİLERİNİ ÖRGÜTLEMELİ VE KULLANMALI; ERDOĞAN’IN İRAN’IN SABRININ TÜKENDİYİNİ ANLAMASINI SAĞLAMALI

http://sozumuz1.blogspot.com/2022/02/irann-fars-sii-derin-devleti.html

İRAN’DAN ERMENİSTAN’A UYARI: SOYKIRIM İDDİASINDAN VAZ GEÇMEYİN, TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİ NORMALLEŞTİRMEYİN

http://sozumuz1.blogspot.com/2022/04/irandan-ermenistana-uyar-soykrm.html

İRAN’DA BULUNAN TÜRKİK MİLLETLER, YURTLARI, VE BUNLARIN ÖZADLANDIRMALARI İLE MİLLİ BAYRAKLARI

http://sozumuz1.blogspot.com/2022/06/iranda-bulunan-turkik-milletleri.html

İRAN’DA YAŞAMAKTA OLAN TÜRK HALKININ İRAN DEVLETİ’NDEN TALEP ETTİĞİ KISA VE ORTAVADELİ İSTEKLER

http://sozumuz1.blogspot.com/2022/11/iranda-yasamakta-olan-turk-halkinin.html

TÜRKİYE CUMHURİYETİ, (İRAN, AFGANİSTAN, İRAK, SURİYE’DE) YAŞAYAN TÜRKLERİN KENDİ FEDERE DEVLETLERİNİ KURMALARINA DESTEK VERMELİDİR

http://sozumuz1.blogspot.com/2022/05/turkiye-cumhuriyeti-iran-afganistan.html

TÜRKİYE’NİN İRAN İŞİNE KARIŞMASI GEREKİYOR

http://sozumuz1.blogspot.com/2022/11/turkiyenin-iran-isine-karismasi.html

TÜRKİYE DİYANETİ’NDE ALEVİ, CAFERİ, HIRISTIYAN VE MUSEVİ BİRİMLERİNİN KURULMASI ÖNERİSİ

http://sozumuz1.blogspot.com/2022/10/turkiye-diyanetinde-alevi-caferi.html

تورکییه‌نین ایران‌ ایشی‌نه قاریشماسی گه‌ره‌کیر

http://sozumuz1.blogspot.com/2022/11/blog-post_72.html

عشق يک طرفه‌ی تورکيه به ايران فارسی-پارسی

https://sozumuz1.blogspot.com/2018/04/blog-post_17.html

تورکييه جومهوريتی و ايران تورک‌له‌ری

http://sozumuz1.blogspot.com/2017/10/blog-post_57.html

ملل تورکیک ساکن در ایران، خودنام‌گذاری ملی، مناطق ملی و پرچم‌های ملی آن‌ها

http://sozumuz1.blogspot.com/2022/07/blog-post_83.html

ایران‌دا بولونان تورکیک ملت‌له‌ر، یورت‌لاری و بونلارین اؤز-ایچ‌آدلاندیرمالاری ایله ‌میللی بایراق‌لاری

http://sozumuz1.blogspot.com/2022/07/blog-post.html

No comments:

Post a Comment