Sunday, September 27, 2020

Ermenistan’ın Azerbaycan’a son saldırısı üzerine

Ermenistan’ın Azerbaycan’a son saldırısı üzerine

Méhran Baharlı


Avrupa-Batı’nın atışkes çağrısı bir aldatı –oyalama taktiğidir. Amaç, Azerbaycan topraklarının Ermenistanca işgalini uzattıkça uzatıp mevcut işgal statükosunu kalıcılaştırma, kaçkınlar ve göçmenleri sığındıkları ve barındıkları yerlerde bıktırıp teslimiyete zorlama, Azerbaycan ile dünya kamuoyunda Karabağ ve Azerbaycan’ın başka bölgelerinin işgalini norm ve normal hale dönüştürmektir.

Tam buna göre de Azerbaycan Respublikası bu kısır döngüyü kırmalı, mevcut statükoyu pozmalı, durumun normal hale dönüştürülmesine kesinlikle engel olmalıdır:

1- Ermenistan’ın şu son saldırısı gibi ele geçen fırsatlarda topyekün atağa geçmeli, Ermeni güçlerine olabildikçe ağır ancak çok hızlı darbeler indirilmelidir.

2-Belli bölgeleri kurtararak yeni statükolar yaratılmalı, kurtarılan topraklar bir daha işgal edilemeyecek biçimde askeri açıdan tahkim edilmelidir.

3- İstikrarı suratle sağladıktan sonra, kurtarılan bölgelere yerli kaçkın ve göçmenler yerleştirilmeli, onlardan kendi yer yurtlarını etkili biçimde savunmaları için güçlü silahlı birlik ve tugaylar oluşturulmalıdır.

4-Azerbaycan, Karabağ dışında da topraklarının Ermenistanca işgal edildiğinden hareketle, uygun koşullarda Ermenistan ana topraklarına girip bazı bölgeleri kontrol altına almaktan çekinmemelidir. Bunlara Ermenistan’dan sınırdışı edilen ve kaçan Türklerden oluşturulmuş silahlı birlikler yerleştirilmelidir. Bu topraklar daha sonralar müzakire masalarında Azerbaycan’ın işgal edilmiş toprakları ile deyiş tokuş için kullanılabilir.

Azerbaycan diplomasi ve propaganda alanlarında saldırıya geçmelidir:

1-Ermenistan’ın Suriye, Lübnan, İran ve Irak’tan Kürt PKK ile onlar ve bütün dünyadan Ermeni teröristleri işgal ettiği Azerbaycan topraklarına yerleştirdiği bütün dünyaya teşhir edilmelidir.

2-Minsk Gurupu yapısının deyiştirilmesi, Fransa’nın bu gurupun eşbaşkanlığından çıkartılması, yerine Türkiye’nin dahil edilmesi istenmelidir.

3-Yüz elli yıl önce İrevan nufusu çoğunluğunun Türk olduğu ve bu süre içinde İrevan ve bugünkü Ermenistan’ın öteki bölgelerinden Türk kitlenin etnik temizliye uğradığı veya sınırdışı edildiyi kamuoyunda, UN, Avrupa Konseyi ve diplomatik müzakirelerde dile getirilmeli, kalanlarına tazminat ödenmesi istenmelidir.

4-Azerbaycan dostane ilişkilerde bulunduğu İsrail’i, Batı ve özellikle Amerika mediyasında Ermeni yanlı ve anti Türk propagandayı durdurma yönünde kullanmalıdır.

No comments:

Post a Comment