Saturday, November 18, 2023

KARABAĞ’I TERK EDEN ERMENİLER, ERMENİSTAN’I TERK EDEN TÜRKLER

AZERBAYCAN DEVLETİ, KARABAĞ’I TERK EDEN ERMENİLERİN AZERBAYCAN’A DÖNME KONUSUNU, ERMENİSTAN’I TERK EDEN TÜRKLER VE ÇOCUKLARININ ERMENİSTAN’A DÖNME KONUSUNA BAĞLAMALI VE KOŞULLANDIRMALIDIR.

 

Paşiniyan ve başka bazı Ermeni lider ve yöneciler isteseler de, Ermeni Diyasporası ve Fıransa önderliyinde Haçlı kafalı Batı, Karabağ konusunu asla bırakmayacak ve onu kanayan bir kronik yaraya dönüştürmeye çalışacaktır.

Bu durumun oluşmasını engellemek için Azerbaycan Devleti yeni yöntem ve argumanlar ortaya atıp uygulamaya koymalıdır. Bunlardan biri:

1-Karabağ’da doğmuş ancak orayı terk etmiş Ermenilerin, “Temel İnsan Hakları” açısından ve “Modern Yurttaşlık Kavramı” gereyi yurtlarına dönme hakları vardır. Ancak Ermenistan’da doğup (Sovyet dönemi, Karabağ savaşları ve sonrasında) orayı terk etmiş veya terk etmeye mecbur kılınmış Türklerin (Azerbaycanlıların) ve onların çocuklarının da aynı Temel İnsan Hakları açısından ve Modern Yurttaşlık Kavramı gereyi Ermenistan’a dönme hakları vardır.

2-Bu iki konu eşdeyerdir ve her platformda eşzamanlı ele alınmalıdır. Avrupa ve Batı’nın tekçe Azerbaycan’ı terk eden Ermeniler konusunu tartışması ve gündem etmesi; ancak Ermenistan’ı terk etmiş Türkler ve çocuklarını görmezden gelmesi, çifte istandart, siyasi artniyetlilik, ırkçılık ve kabul edilmezdir.

3-Azerbaycan’ı terk etmiş Ermeniler konusunu Ermenistan Devleti uluslararası platformlara taşıdığı için, “Karşılıklılık (mütekabiliyet) İlkesi” gereyince Ermenistan’ı terk etmiş Türkler konusunu da Azerbaycan Devletinin uluslararası platformlara taşıma hakkı ve sorumluluk - görevi doğmuştur.

4-Azerbaycan Devleti Azerbaycan’ı terk etmiş Ermenilerin Azerbaycan’a dönüşü ve bunu istemedikleri taktirde onların mal ve varlıklarının eşdeyerinin onlara ödenmesini, Ermenistan’ı terk eden Türkler ve çocuklarının Ermenistan’a dönmelerine izin verilmesi ve bunu istemedikleri taktirde onların mal ve varlıklarının eşdeyerinin Ermenistan Devleti tarafından onlara veya çocuklarına ödenmesi koşuluna bağlamalıdır.

5-Azerbaycan Devleti yukarıda anlatılanlara ek olarak, derhal Ermenistan Devleti ve Ermeni grupların hem Azerbaycan Respublikasında işgal ettikleri topraklarda hem de Ermenistan ülkesi içindeki Türk medeni mirasını tahrip ve yok etmesiyle ilgili uluslararası kurumlara etmeli, bu yapılanlar için tazminat davaları açmalı, ve kalanların korunması için de Ermenistan Devletinin resmen garanti vermesini istemelidir.

No comments:

Post a Comment