Thursday, November 21, 2019

Türkiye’de böyle yanlış bir düşünce vardır ki ….

Türkiye’de böyle yanlış bir düşünce vardır ki ….

Et tu, Brute? Sen de mi Burutus? سن ده می بوروتوس؟



Türkiye’de böyle yanlış bir düşünce vardır ki İran’da cereyan eden ve her on-onbeş yılda bir halk ayaklanması biçiminde dışa vuran ve sokaklara yansıyan demokratik mücadile, özellikle Türk Milli Mücadilesi, Batı ve Amerika desteklidir. İlgisi yoktur.

* İran’da Fars-Türk çekişmesi bin yıldan fazla bir süredir ki kesintisiz sürmektedir. Ta ki 1900-1925 yılları arasında bin yıldan fazla İran’da devlete hakim ve çoğunluk olan Türkler, en başta İngiltere olmak üzere Batı desteği ile hakimiyetten uzaklaştırılmış ve azınlık olan Farslar İran devleti ve ülkeye hakim edilmişlerdir. O dönemden beri İran’da bin yıllık mâzisi olan Türk-Fars çekişmesi, esir Türk halkının Milli Kurtuluş Mucadilesi biçiminde devam etmektedir.

* Osmanlı İmparatorluğu, Birinci Dünya Savaşı sonlarında İran Türklerini Ruslar, İngilizler, Fıransızlar, Ermeniler, Asorular, Farslar hatta Kürtlere karşı artarak destekledi ve savundu. Birinci Dünya Savaşı ve özellikle sonlarında Osmanlı ile Kafkasya ve İran’da yaşayan Türk halkı İngiliz, Rus, Fıransa, Ermeni ve Asorulara karşı siyasi ve askeri ittifak kurdular. Osmanlı Ordusu on binlerle şehit vererek İrandaki yüzlerce Türk köy ve kenti kurtardı, hatta onlar için birer Türk devleti kurmaya önayak oldu. 

* Ancak Atatürk ve sonraki Kemalist Türkiye bu doğru, insâni ve milli siyasetten U dönüşü yaparak, Türk halkına karşı etnik temizleme ve Farslaştırma siyaseti uygulayan Fars Pehlevi rejimi ile ittifak kurdu ve onu destekledi. Bununla da dolaylı olarak Batı safında İranlı Türklere karşı Fars İran devletinin yaptığı asimilasyon ve kültürel soykırımı onaylamış ve kolaylaştırmış oldu.

* Bugün de Türkiye mediyası Statükoyu koruma, Anti Amerikancılık ve İslamcılık gibi gerekçelerle azınlık Farsların hakimiyeti altında bulunan İran devletini destekliyor ve bu totaliter Şii Şeriatcı devlete karşı halkın başkaldırısını, ve bu arada İran’da yaşayan esir Türk halkının Fars işgali ve ırkçılığına karşı medeni, meşru ve Batı desteğinden tamamen mahrum olan milli mucadilesini, Batı provokasyonu adlandırıyor. Bu, Kıbrıs Türklerinin Enosis’e karşı milli mucadilesini Batı provokasyonu adlandırmaktan kat kat daha gerçekdışı ve absürt bir iddiadır. 

* İran’daki Türk-Fars mucadilesine ek olarak, bu ülkede genel ve, özellikle devlete hakim olan Farslar arasında, ayrı bir demokrasi ve laiklik mucadilesi de vardır. Ancak Farslar, ister sol ister sağ, ister dinci ister komunist, ister hakimiyette ister hakimiyete karşı, hepsi anti Türk, aşırı Fars milliyetçisi ve hatta ırkçıdırlar*. Fars demokrasi mucadilesi bu açıdan müttefiki olan Ermenistan demokrasi mucadilesine benzemektedir, ki ona katılan bütün taraflar da, kendi aralarında mevcut farklıklara rağmen, Türk düşmanı olmakta ortak ve dayanışma içindeler …

* Farslar, ister Şeriatçı, ister Laik, ister Komünist, ister Liberal … Fars milliyetçisidirler ve ırkçı Anti Türk eğilimleri vardır. Onlar Şia mezhebini de doğru olarak Fars milli kimliğinin parçası diye görür, Rusların Ortodokslukla ilişkisi gibi.

Fars milli kimliğinin üç temeli vardır. Farslığı oluşturan bunlardır: Fars dili, Şia mezhebi, ve üniter-dikta rejim.

Dolayısı ile Farslar İran’da iktirada kaldığı sürece, bu ülkeye ne Demokrasi ne de Laiklik gelir. Demokrasi ve Laikliğin İran topraklarına girebilmesinin önşartı Farsların merkezi hakimiyetten uzaklaştırılması ve hakimiyetlerinin Farsistan’a sınırlandırıması, veya İran devletinin iç etnik-dilsel sınırlar temelinde hepten parçalanmasıyla mümkündür. Bunun dışında her şey hayal kurmaktır....

* İran’da Paniranism akımı Sol ve komünizmin yanürünüdür. En katı Paniranistler komünistler arasında görülür. Son Barış Pınarı operasiyonunda bütün İranlı komünist örgütler bir ağızdan PKK’yı destekledi ve Suriye’nin yarısının Rojava olduğunu, Türkiye’nin Suriye’de Kürt halkına karşı soykırım yaptığı vs’yi savundular. Asıl milliyetçi Farslar bile bu kadar anti Türk pozisiyona sahip deyillerdi.

* Tarihsel olarak Batı, buna Amerika, Ermenistan, İsrayil ve özellikle Fıransa da dahildir, İran’da çoğunluğu oluşturan Türkleri, hakları ve çıkarlarını desteklemez. Tersine, değişmez bir ilke olarak hep Türklere karşı, başta devleti elinde bulunduran Fars, ve de Ermeni, Kürt olmak üzere, Anti Türk güçleri destekler. Bu, yüzyıllar boyunca, özellikle son iki yüzyılda, Batının titizlikle izlediği ve bağlı kaldığı bir siyasettir.

* Batı, özellikle İran devleti ve siyasi hakimiyetinin Farsların elinden çıkmasını ve bu ülkede çoğunluğu oluşturan Türklerin tekrar hakimiyeti ele geçirmelerini kesinlikle istemez. Türkiye, Ermenistan ve Azerbaycan Respublikası civarında, Türkiye dostu olan, Federal İran terkibinde veya bütünüyle bağımsız yeni bir Türk devletinin oluşması, Batının korkulu rüyasıdır. Asıl Batı emperiyalizmi karşıtı siyaset, böyle bir Türk oluşumunun yaranmasına yardım etmektir.

* Farsistan târihi bir kavramdır ve çok eskilerden beri hem Fars hem de dış kaynaklarda vardır. Anlamı da Farsların kompakt ve bitişik biçimde yaşadıkları İran’ın merkezi ve doğusunda Fars Etnik milli bölgedir.

Emperiyalizmin yaptığı iş, Farsları Etnik Farsistan’a hakim etmek yerine, onları bütün İran’a yani Türk, Arap, Türkmen, Kürt, Beluç vs milletlerin târihi topraklarına hâkim etmek; Farsistan millet -devletini kurma yerine, bütün İran’ı Büyük Farsistan’a dönüştürmek olmuştur. Bugün Suriye’nin üçte birini Büyük Kürdüstan etmeye çalışması gibi.

Türkiye’deki anti Amerikancılar Etnik Farsistan yerine, Büyük Farsistan’ı desteklemekle, bölgemizde asıl emperiyalizm taşeronluğu yapanlar ve hayal dünyasında yaşayanlardır. İran’a bin yıl hakim olan Türk halkı asla büyük Farsistan oyununa izin vermeyecektir ….

* Türkiye kendini Amerika paranoyası, İslamcılık vs’den kurtarmalı, gerçekci bir yaklaşımla ve milli çıkarlarına uygun olarak İran’da Türk kitle ve milli hak ile isteklerini desteklemelidir. Nasıl ki bunu Kıbrıs’ta yapıyor. Türkiye’nin Kıbrıs Türklerinin milli haklarını desteklemesine rağmen, doğu komşusu olan İranlı Türklerden Fars hakimiyeti ve Farslaştırılmalarına rıza vermeleri ve teslim olmalarını istemesi anlaşılır gibi değildir.

* Türkiye’nin uzun vadeli milli çıkarları, yanıbaşı doğusunda, Türkili’nde bir Türk devletinin varlığını gerektirir. Türkiye’nin Türk topraklarını işgali altında bulunduran Türk düşmanı ve hiç bir zaman istikrara kavuşma şansı ve imkanı bulunmayan Fars hakimiyetini desteklemesi ve bu devletin doğu komşusu olmasında ısrarı; Enosis, PKK ve Daşnaksutyunu desteklemesi gibi kendi istiratejik çıkarlarına ters ve hatta intihar siyasetidir.

* İran’daki Türk halkı, onlarca Türk devleti ve imparatorluğu kurmuş, devletleşme geleneyi ve kültürü olan bir halktır. Bu halkın kendini Fars işgali ve egemenliyinden kurtarmaya çalışması, Anadolu İstiklal Savaşı’nda Türk halkının kendini Batı işgalinden kurtarmasından hiç farkı yoktur. Bizim mucadileyi Amerikanın peşinden gitmek diye gören Türkiyeli biri, İstiklal Savaşı’na Amerikanın peşinden gitmek diyen Türkiyeli biri gibi ya Türk düşmanı ya da ağır biçimde gerçeklerden kopukluk sorunu yaşayan biridir ...

* Şayet, bir gün Amerika veya her hangi Batılı bir ülke İran’da yaşayan Türk halkı ve milli çıkarlarını desteklerse, bu hiç te kötü bir şey değildir. Tersine, bizim gâyemiz ve diplomasinin amacı da bu gibi destekleri kazanmak olmalıdır. Nasıl ki İran ve bölgedeki Farslar, Ermeniler, Kürtler ve Rumlar kazandıkları böyle desteklerin sayesinde anti Türk politikalarında başarılı olmuşlar ….

* Türkiye’nin bir sorunu da İran olaylarını anti Türk, Fars ve Batı merkezler ve medyasından öyrenmesidir. Dolayısıyle Türkiye’de dinciler ve solcular ve ulusalcılar ve Kemalistler vs . hemen hemen her kes bilerek veya bilmeyerek İran’da yaşayan Türk halkı konusunda Fars ırkçılığının maşası ve oyuncağı ve taşeronu gibi davranır. Sonuçta Fars ırkçılığı ile Batı emperiyalizmi Türkiye’yi oyuna getirerek onu İran’da yaşayan Türk halkına karşı kendi safına çekmeyi başarmıştır.

* Türkiye’de İran’da yaşayan Türk halkının ismi olan Türk yerine Azeri saçmalığını kullanmaları, onların Batı emperiyalizminin İran konusunda yaklaşım ve uydurmalarını benimsediyini gösteriyor. Oysa İran’da Türk halkı kendine hep Türk demiş ve diyor. Onu Türkiyelilerin Azerileştirmeye çalışması, saf ırkçıkılk ve emperiyalizm uşaklığıdır.

*  Kimse keyfine göre başka bir halkın tarihi milli ismini, hem de Batı emperiyalistlerin onu yok etmek için uydurduğu isimle deyiştiremez. Bu siyasi olarak emperiyalizm uşaklığı ve sosyal olarak ta saf ırkçılıktır. Bizim milli etnik ismimiz Türk’dür. Dünya beyense de beyenmezse de durum budur ve dünyanın bunu kabul etmekten başka çaresi yoktur. Osmanlı ne yaptı, Batı ne istiyor, Türkiyedeki Ulusalcı ne diyor bizi ilgilendirmez.

*  Burada coğrafiya bahsi yok. Azeri diye bir coğrafiya da yok. Türkiye’deki Türk halkının milli veya etnik ismi hangi nedenle Türk ise, İran’daki Türk halkının da milli ve etnik ismi o nedenle Türk’dür. Biz Daşnak’ın, ingiltere’nin ve onlara uşaklık yapanların isteyi üzere kendi ad ve milli kimliyimiz deyiştirmeyiz. İran’da Türk var, Türkiye’de olduğu gibi. İran’da ayrı bir Türkmen milleti de var, Türkmenistan’da olduğu gibi. İran’da Kazak milleti de var, Kazakistan’da olduğu gibi. Ancak İran’da Azeri diye bir grup yok.

*  Türkiye’dekiler PKK, Daşnak, Paniranistler ve Batı emperiyalizminin taşeronluğunu yapmaya son vermeli ve bizi Azerileştirmekten, Fars boyunduruğu altında yaşamaya ikna etmekten ve Farslaşmaya razı olmaya çağırmaktan vaz geçmelidirler

عشق یک طرفه‌ی تورکیه به ایران فارسی-پارسی
Türkiye’de böyle yanlış bir düşünce vardır ki ….
کورسی‌های زبان و ادبیات فارسی در تورکیه
متن تورکی مکالمه‌‌ی رضاشاه با آتاتورک با الفبای عربی و لاتین
ائف-٣٥، بیزیم «اؤنجه تورک خالقیمیز» و اونلارین «اؤنجه تورکییه» شوعاری
تورک خالقی‌نین تورکییه ایله ایلگی‌له‌نمه‌سی‌نین تاریخی، توپلوم‌سال، کیملیک‌سه‌ل و پراگماتیک نده‌ن‌له‌ری واردیر
ما و اقتدار اسلامیست‌ها – اخوانیست‌ها در تورکیه
پدیده‌ی کاسه‌ی داغ‌تر از آش شدن در برخورد با مسائل تورکیه
از خیانت‌های آزربایجان‌گرایان مشروطه‌طلب و دموکرات‌های آزربایجان:  برآمدن رضاشاه
ناسیونالیست‌های افراطی فارس و پان‌ایرانیست‌ها، از چپ و راست و بنیادگرا و ... نازیست‌های ایران و خاورمیانه‌اند

No comments:

Post a Comment