Saturday, June 25, 2022

“AZERBAYCAN DÉMOKRAT FİRQESİ” VE “ÂZÂDÎSÉTAN”, İRANÇI, ERMENİÇİ, İNGİLİZ YANLISI, TÜRK DÜŞMANI VE TÜRKÇE İLE FEDERALİSM KARŞITI İDİ.

AZERBAYCAN DÉMOKRAT FİRQESİ” VE “ÂZÂDÎSÉTAN”, İRANÇI, ERMENİÇİ, İNGİLİZ YANLISI, TÜRK DÜŞMANI VE TÜRKÇE İLE FEDERALİSM KARŞITI İDİ.

Azerbaycan Démokrat Firqesi ve Âzâdîsétan, en başda béş lidéri Xiyâbânî, Nevberî, Herîrî, Behrâmi, Badamçı ve üst düzéy meqamları Genceyi, Kesrevi, Emirxizi, Yékani, Celil Erdebili, İranşehr vs. bütünüyle İrançı, Ermeniçi, İngiliz yanlısı ve Türk düşmanı idi. Azerbaycan Manqurtismi ve anti Türk Azerbaycan târixçiliyi bu xâyin cereyanı bize milli kimi göstermişdir.

1- Hüseyin Câvid - Temmuz 1918: Mirza İsmâil Nevberî nâmındaki [Azerbaycan Demokrat Fırkası’nın ikinci lideri ve] bize düşman olan İranlı, askerimiz Hoy’a girdiyi zaman yazdığı bir mektupta “Türkler Hoy’a girdiler. Bize farz olan şey, müsellahan Türklerin karşısına çıkmaktır” demister. Ve bu herif kendi [Azerbaycan Demokrat] Fırkası’nı cem’ edip, verdiyi nutukta “Bizim necâtımız İngilizler tarafındandır. Bize lâzım olan şey, Ermeni ve Âsûrîlerle birleşip, Türkleri toprağımızdan tard etmektir” demister.

2-Kerbelâyi Ağa Herîri Tebrîzi, “Azerbaycan Démokrat Firqesi” ile “Âzâdîsétan”ın béş lidérinden biri idi. Türk düşmanı, İngiliz ajanı, térorist, Paniranist, Daşnaksütyün müttefiqi, Pâkdin ve ünlü ırqçı Türk düşmanı Ârif Qezvîni’nin destekleyicisi idi. Birinci Dünya Savaşı illerinde Türklere qarşı Daşnaklar ve İngilizlerle anlaşaraq silahlı bir güc ve ayaqlanma yaratmaya çalışdı. Érmeni Général Andranik’in Xoy’a saldırısına direnen “Savaş Komitesi”nin başçısı Türk milli qehreman Ağa Mir Méhdi Agént’i sürgüne yolladı. Türkçü lidér Hac Şa’baneli ile Meşedi Ebilfezl Rızazâde, Hac İbrahım Bulûri, Mirze Abbas Möhsünî, ...vs.ni öldürmeye qalxışdı, Hacı Mirze Ebdülkerim ve genc oğlunu xiyabanın ortasında öldürtdü ....

3-Mehemmedeli Badamçı Tebrîzi, “Azerbaycan Démokrat Fırkası” ile “Âzâdîsétan”ın beş liderinden biri idi. Berlin’deki Paniranist “İranşehr Dergi”si için yazdığı kitapçıkta şöyle diyor: Demokratların (Azerbaycan Demokrat Fırkası ve Âzâdîsétan’ın) temelini Ünitarizm (Merkeziyetçilik) oluşturuyordu ve bunlar her zaman Federalizm’e inanan “İttifak ve Terakki Cemiyeti” ile savaşta idiler. Azerbaycan Demokrat Fırkası’nın bütün yayın ve belgelerinde büyük harflerle kamuoyuna bildirdiyi sloganı şu idi: “AZERBAYCAN İRAN’IN AYRILMAZ PARÇASIDIR”. Demokratların Türklerle karşı verdikleri savaş zaten bu idi ki Türkler, aslında Fars ancak şimdilik Türk dilli olan Azerbaycan’ı kendilerine âit biliyorlardı. Ancak Demokratlar bunu kabul etmiyor ve ona karşı çıkıyorlardı.

4-Abdullah Behrâmî, Milliyetçe Fars, Azerbaycan Demokrat Fırkası’nın beşinci lideri, Hiyâbânî’nin yakın danışmanı ve Âzâdîsétan Polis idâresi başkanı idi. Aşırı Fars nasyonalisti, anti Türk ve Anglofil idi. Tahranda Kacar devletine karşı eylemlerde bulunan “Komiye-ye Mucâzat” adında teror örgütü üyesi ve Tebrizde Türk milli şahsiyetleri öldüren Azerbaycan Demokrat Fırkasının Teror örgütü yöneticisi idi. Hiyâbânî’nin dil siyâseti hakkında hatıralarında şöyle yazıyor: “Hiyâbânî Türkler ve Türk dillilerle ciddi biçimde düşmanlığı vardı. Bu adları [Türk’ü] İranlılar için utançverici biliyordu. Defalarca arkadaşlarına Farsçayı yaymaya, çocukları okullarda Farsça konuşturulmaya ve Türkçeyi büsbütün yok etmeye tavsiye ediyordu. .... Âzâdîsétan döneminde bütün bildiri ve belgeler ve yayımlanan dergi ve gazetelerin hepsi Farsça idi. Hiyâbânî hareketinin ayrılıkçılık veya otonomi ile asla bağlantı ve ilişkisi yoktur”.






سرکوب تورک‌گرایان و ممنوع ساختن زبان تورکی و آموزش به تورکی توسط دموکرات‌های آزربایجان-آزادی‌سِتان

حسین جاوید: مجدالسلطنه تنها شخصیت طرف‌دار تورک و ضد انگلیس؛ و خیانات فرقه‌ی دموکرات آزربایجان

https://sozumuz1.blogspot.com/2021/04/blog-post.html

تبعید سه ‌رهبر فرقه‌ی دموکرات آزربایجان (خیابانی، نوبری، بادام‌چی) به ‌دلیل تبلیغات انگلیس پرستانه ‌و فعالیت‌های ضد تورک‌شان

https://sozumuz1.blogspot.com/2021/08/blog-post_49.html

مبارزه‌ی قهرآمیز و زدوخورد فیزیکی دموکرات‌های آزربایجان با تورک‌گرایان و قائلین به عدم مرکزیت (فدرالیست‌ها، آزادی‌خواهان و ملیون واقعی)

http://sozumuz1.blogspot.com/2018/03/blog-post_3.html

کومیته‌ی تروریستی خیابانی- دموکرات‌های آزربایجان

http://sozumuz1.blogspot.com/2018/03/blog-post.html

اخلال‌گری‌ها و سابوتاژهای دموکرات‌های آزربایجان در تبریز بر علیه نیروهای متحد تورک بومی-عثمانلی

http://sozumuz1.blogspot.com/2018/02/blog-post_28.html

خیانت عده‌ای از دموکرات‌های آزربایجان و اشغال اورمیه توسط سیمیتقو

http://sozumuz1.blogspot.com/2018/02/1.html

موضع منفی خیابانی نسبت به زبان تورکی  به ادعای عبدالله بهرامی

http://sozumuz1.blogspot.com/2018/02/blog-post_26.html

دستور موکد خیابانی برای تحمیل زبان فارسی به کودکان تورک و تنبیه آنان به جرم تورکی‌گویی به روایت ناصح ناطق

https://sozumuz1.blogspot.com/2018/07/blog-post_8.html

از خیانت‌های آزربایجان‌گرایان: ممنوع کردن تورکی توسط دموکرات‌های آزربایجان

http://sozumuz1.blogspot.com/2017/07/blog-post.html

از خیانت‌های آزربایجان‌گرایان: فیوضات و طراحی نسل‌کشی ملی و زبانی تورکی در ایران

http://sozumuz1.blogspot.com/2017/08/blog-post_17.html

پیوستن تقی رفعت به حرکت ایران‌گرا‌ی آزادی‌سِتان و دلائل آن

http://sozumuz1.blogspot.com/2022/05/blog-post_19.html

حزب مجاهدان تورک (تورک موجاهيدله‌ر فيرقه‌سی) و رهبر آن تبريزلی حاجی بيگ (حاجی ميرزا آقا بلوری)

http://sozumuz1.blogspot.com/2018/12/blog-post_9.html

ميرزا علی آقا هئيت تبريزی: يک شخصيت ملی تورک

https://sozumuz1.blogspot.com/2018/12/blog-post_15.html

“AZERBAYCAN DÉMOKRAT FİRQESİ” VE “ÂZÂDÎSÉTAN”, İRANÇI, ERMENİÇİ, İNGİLİZ YANLISI, TÜRK DÜŞMANI VE TÜRKÇE İLE FEDERALİSM KARŞITI İDİ.

http://sozumuz1.blogspot.com/2022/06/azerbaycan-demokrat-firqesi-ve.html

آزه‌ربایجان دئموکرات فیرقه‌سی و آزادی‌سِتان؛ ایران‌چی، ائرمه‌نی‌چی، اینگیلیز یان‌لی‌سی، تورک دوشمانی و تورک‌جه ‌ایله ‌فئدئرالیسم قارشیتی ایدی‌له‌ر.

http://sozumuz1.blogspot.com/2022/06/blog-post_26.html

 

No comments:

Post a Comment