Tuesday, May 7, 2024

جمشید خان سوباتای‌لی افشار اورمولو – مجدالسلطنه: در لزوم لائیسیزم مطلق

 

جمشید خان سوباتای‌لی افشار اورمولو – مجدالسلطنه

١٩٤٠-١٨٦٤


من آخوندهای جهول را مخرّب ممالک اسلام‌نشین و آفت سعادت سیصد شصت میلیون مسلمانان عالم و اسلحه‌ی قاطع زهرآلود دشمنان وطن می‌دانم و این اوراق را در خصوص وقاحت و شنایعکاری‌های آن‌ها نوشته، با نهایت مباهات و سرور در این مساله پیشجنگ محرّرین آتیه شده‌ام.

آخوندهای مخذول برای حفظ مقام و منافع شخصیه همه‌روزه اسباب نفاق بینالمسلمین درست کرده و جهالت را هم ترویج نمودند. موقع تجدّد و ترقّی را از ما گریزانیده و نور علم را مدّتی به روی ما مسدود کرده و ما را گرفتار بدین روز سیاه و شوم نمودند.

اهالی ایران مادامی که مثل آوروپائیان آخوندها را محدود نه‌نموده؛ مادامی که امورات دنیوی را در اختیار آن‌ها گذاشته، خود را گوسفند، گرگان را شبان قرار داده، استخلاص از بدبختی‌های معلومه‌ی حاضره امکان نه‌خواهد داشت.

شاهنشاهِ غیور و معظّمِ توران و ایران «نادر شاه افشار» پس از آن  که متجاوزین و اجانب را از مملکت دفع نمود و مملکت را از بیگانهگان آسوده کرد، نفوذ و اقتداری را که آخوندها در دوره‌یِ سلاطینِ صفویه پیدا نموده بودند تار مار نموده، و آن‌ها را به کلّی از دخالت در امورِ سیاسی و دنیوی منع کرده، اوقاف را از دست آن‌ها گرفته، جزوِ املاکِ دولتی نمود. اختلافی که به اسم سنّی و شیعه بینالاسلام انداخته بودند را بالمرّه رفع نموده، اهالی را از اسارت و عبودیتِ آن‌ها مستخلص فرمود.

 URMULU CEMŞİD HAN SUBATAYLI AFŞAR MECD ÜS-SELTENE

(1864-1940)

Ben câhil mollaları, Müslüman ülkelerin yıkıcıları, üç yüz altmış milyon dünya Müslümanın refahının belası ve mutluluğunun felaketi, vatan düşmanlarının kesin zehirli silahı olarak görüyorum. Onların küstahlıklarını ve ahlaksız işlerini anlatan bu yazıları yazmakla, büyük bir kıvançla ve övünerek bu konuda geleceğin düşünürlerine yezek ve akıncı oldum.

İşe yaramaz mollalar, kendi statülerini ve kişisel çıkarlarını korumak adına her gün Müslümanlar arasında nifak yaratıp, cehaleti teşvik ettiler. Yenilenme ve ilerleme fırsatını elimizden alıp bilim ışığını bir süreliğine üzerimize kapattılar, ve bizi içinde bulunduğumuz şu karanlık ve uğursuz güne makhum ettiler.

İran ahalisi Avrupalılar gibi mollaları sınırlamadıkça; bunun yerine dünya işlerini onların kontrölüne bırakıp kendilerini koyun, o kurtları ise çoban yaptığı sürece, bilinen şimdiki felaketlerden kurtulmak mümkün olmayacaktır.

Turan ve İran'ın gayretli ve büyük hakanı "Nadir Şah Afşar", saldırganları ve yabancıları ülkeden uzaklaştırıp ülkeyi yadlardan arındırdıktan sonra, Safevi şahları döneminde mollaların elde ettiği nüfuz, yetki ve güçü darmadağın etti, onların siyasi ve dünyevi işlere karışmalarını tamamen yasakladı, vakıfların hepsini ellerinden alarak devlet malı haline getirdi. Sünnilik ve Şiilik adına Müsülmanlar arasında törettikleri düşmanlığı bütünüyle giderdi, halkı mollaların esaret ve köleliğinden kurtardı.

No comments:

Post a Comment