صورت جلسهی تورکی دادگاه تورک در «سردشت» آزربایجان به تاریخ ١٩١٢ هنگامی که جزئی از «نواحی شرقی» عوثمانلی بود، و ریشهشناسی تورکی نام سردشت
مئهران باهارلی
در این مقاله متن یک صورت جلسهی تورکی دادگاه تورک در شهر سردشت (ساری داش-سارداشیت) آزربایجان هنگامی که جزئی از «نواحی شرقی» عوثمانلی در تاریخ ١٤ جولای ١٩١٢ بود، و ریشهشناسی چند توپونیم تورکی ذکر شده در آن (سردشت، ساووجبولاغ، موکری – بوکری، قولغهتپه، یل تمر، بیرم – بایرام، ...) را تقدیم کردهام.
ایرانِ عوثمانلی: مفهوم و اصطلاح تاریخی - جوغرافیایی «ایرانِ عوثمانلی» (عوثمانلی ایرانی، Osmanlı İranı)، به معنی مناطقی از ایران امروزی است که در برهههایی از زمان حقوقا و یا عملا جزئی از قلمروی امپراتوری عوثمانلی و تحت کونترول نظام اداری و یا اوردوی عوثمانلی بودند. مشابه «اوروپای عوثمانلی»، «آفریقای عوثمانلی»، «قفقاز عوثمانلی» و ... به معنی بخشهایی به ترتیب از اوروپای شرقی -جنوب شرقی، شمال آفریقا و یا قفقاز که در قلمروی امپراتوری عوثمانلی قرار داشت. مهمترین این زمانها عبارتند از ایرانِ عوثمانلی دورهی دولت قیزیلباش (صفوی) در زمان سلطان سلیمان قانونی و سپس تا ١٦٨٣؛ ایرانِ عوثمانلی دورهی فترت بعد از حملهی اشرف افغان و سقوط دولت قیزیلباش، و ایرانِ عوثمانلی دو دههی اول قرن بیستم (١٩٠٠-١٩٢٠) [1].
نواحی شرقیهی عوثمانلی: مفهوم و اصطلاح «نواحی شرقیه» (دوغو بوجاقلاریNevâhi-i Şarkiye) یکی از مصادیق ایران عوثمانلی و به معنی قسمتهایی از استان امروزی آزربایجان غربی و همچنین استانهای کوردستان و کرمانشاه است که از سال ١٩٠٦ تحت حاکمیت حقوقی و یا عملی امپراتوری عوثمانلی قرار داشتند. نواحی شرقیه مرکب از دو قسمت تورکنشین شامل ماکو، قهرئین (سیه چشمه)، آواجیق، چالدیران، مناطقی در اطراف سالماس، مناطقی در اطراف اورمو، سولدوز، .... و قسمت قبلا تورکنشین این استانها که در قرون اخیر مبدل به مناطق تورک – کورد شده بودند مرکب از ساووجبولاق (مهاباد)، بانا (بانه)، خانا (پیرانشهر)، سارداش (سردشت)، اوشنو (اشنویه)، سننه (سنندج)، ..... بود.
تورکها-تورکمانها و موغولهای علوی و سنی تغییر زبان داده به کوردی: بسیاری از کوردزبانهای امروزی استانهای آزربایجان غربی، و شمال و شرق استانهای کوردستان و کرمانشاه، تورکها-تورکمانها و موغولهای علوی و سنی تغییر زبان داده به کوردی در دورهی صفویان (به سبب تورکمانکُشی، سنّیکُشی و علویکُشی توسط آنها) و به بعد هستند. (منطقهی اولیه و اصلی کوردنشین، جائی در شمال شرقی عراق بود که در قرون اخیر به سبب تغییر زبان بومیان مناطق مجاور به کوردی، به طور پیوسته و به تدریج شمالاً و غرباً و جنوباً و شرقاً گسترش یافته است. اگرچه اغلب کوردزبانهای امروزی در شمال عراق هم اصلا اعرابی هستند که با ایرانیکزبانها و با تورکمانهای سنّی و علوی آمیخته و به کوردی تغییر زبان دادهاند). مخصوصا منطقهی موکریان آزربایجان در قرون گذشته تماما تورکنشین و موغولنشین بود که بعدها قسمتهایی از آن بوکان، سارداش (سردشت)، اوشنو (اشنویه)، ساووجبولاق (مهاباد) و خانا (پیرانشهر) عمدتا به دلیل تغییر زبان تورکها و موغولها، کوردزبان شده است. به همین سبب اکثریت مطلق توپونیمها در مناطق کوردنشین فعلی امروز در غرب ایران، مخصوصا در ناحیهی موکریان آزربایجان دارای ریشهی آلتاییک – تورکیک – مونقولیک است. اکثر توپونیمها (سردشت، ساووجبولاق، موکری – بوکری، یل تمر، قولغهتپه، جزء دوم مهرگهوهر، بایرام)، همچنین نامهای اشخاص و عناوین (آغا، خان، پاشا، قوچ، بهی، اهفهندی، میرزه، قولو، باشی، اوغلو) ذکر شده در این صورت جلسه هم، تورکی – موغولی هستند (در ادامهی مقاله).
نائب قضاء سردشت: صورت جلسه را «نائب قضاء» سردشت که نامش قید نهشده مُهر کرده است. «قضاء» در تقسیمات اداری – کشوری عوثمانلی واحدی بود که امور قضائی آن توسط یک قاضی مستقر در مرکز قضاء اداره میشد. در سیستم قضائی عوثمانلی هنگامی که قلمروی یک قضاء بزرگ بود و قاضی مستقر در مرکز قضاء به تنهایی نهمیتوانست به امور قضایی تمام نواحی قضاء رسیدهگی کند، مسئولیت و اختیارات قضائی اینگونه نواحی را به «نائب قضاء» محول میکرد[2].
این سند از جهت تاریخ منطقهی سردشت آزربایجان هنگامی که جزئی از قلمروی عوثمانلی («ایران عوثمانلی» و «نواحی شرقی» عوثمانلی) در سال ١٩١٢ بود، تاریخ عدلیه و دستگاه قضایی تورک، و نیز تاریخ کاربرد تورکی به عنوان یک زبان رسمی و حقوقی مکتوب در آزربایجان و تورکایلی و ایران حائز اهمیت است.