غرب و جنوب دریاچهی اورمیه تا زنجان-سلطانیه و همدان-کنگاور، بخشی از تورکمانیا-تورکمانیه
مئهران باهارلی
در بعضی از نقشههای اوروپایی قرون ١٦-١٨ میلادی، بخشهایی از شمال غرب تورکنشین ایران (تورکایلی) واقع در استانهای امروزی آزربایجان غربی، کوردستان، کرمانشاه، زنجان و همدان داخل در سرزمین مملکت تورکمانیا - تورکمانیه نشان داده شدهاند. (تعدادی از این نقشهها ضمیمهی این نوشته است). به عنوان نمونه در یک نقشهی ونیزی مربوط به سال ١٧٧٨ غرب و جنوب دریاچهی اورمیه، و به سمت جنوب تا همدان و کنگاور و به سمت جنوب شرقی تا زنجان و سلطانیه، تورکمانیا نامیده شده است[1].
در منابع تاریخی (مورخین غربی و عثمانلی، مکتوبهای نادرشاه، آثار بی شمار هنری فیلد، گاسپار دروویل، دیگر دیپلوماتها و ...) تورکمان بودن تورکان ساکن در ایران و در این میان غرب دریاچهی اورمیه و جنوب آن ذکر شده است. اما اهمیت این نقشهها در آن است که این نقشهها سرزمین این تورکان و یا بخشی از تورکایلی امروزی را داخل در مملکت و جوغرافیای تورکمانیا - ترکمانیه قلمداد کرده و جزئی از تورکمانیای غربی - عثمانلی شمردهاند.
از دیگر نکات جالب توجه این نقشهها آن است که در آنها «تورکمانیا» که شامل غرب و جنوب دریاچهی اورمیه نیز میشد، در جنوب «آزربایجان» و «ارمنیه» و خارج این دو نشان داده شده است. همچنین در این نقشهها استانهای امروزی کوردستان و کرمانشاه جزئی از تورکمانیا هستند و به همراه دیاربکر و آمئد - آمید و .... در خارج «کوردستان» – که در شمال عراق نشان داده شده - قرار دارند. به عبارت دیگر در دو قرن اخیر مفهوم کوردستان و مناطق کوردنشین به سوی شمال و شرق در داخل مناطق تورکنشین و تورکمانیا گسترش یافته است.