روسیه و سیاست تاتاریزه کردن ملت تورک ما نمونهی اوبلاست قارس
مئهران باهارلی
١-«سیاست تاتاریزه کردن» و یا تجزیهی قومی - ملیی گروههای ملی و ایجاد خردههویتهای ملی و قومکهای جدید متعدد از آنها، یکی از شناخته شدهترین سیاستهای استعماریی روسیهی تزاری و بعدها اتحاد شوروی است که بر بسیاری از ملل تحت سلطهاش و به ویژه ملل تورکیک که همواره آنها را خطر و تهدیدی برای خود میدانست اعمال کرده است.
آنچه در رابطه با مهندسیی قومیی استعماریی ملتهای تورکیک در دورهی حاکمیت تزاری و سپس در حد اعلای خود در دورهی استالین به ظهور رسید دو سیاست بود:
-نخست
سیاست تاتاریزه کردن، یعنی تکه پارچه نمودن یک ملت تورکیک به چندین ملت و
قوم جدید. مانند آفریدن اقوام و ملتکهای متعدد از ملت واحد تاتار، و یا نمونهی
تجزیهی ملت تورک ساکن در ایلچهی قارس که موضوع این مقاله است.
-دوم سیاست آفرینش ملل جدید بر اساس جوغرافیا. دو نمونهی کلاسیک این سیاست، آفرینش ملل آزربایجانی و مولدوون در شوروی است[1].
روسیه - شوروی سیاست تاتاریزه کردن را در قفقاز و پس از اشغال کردن مناطق مجاور آن در شرق تورکیه نیز به اجرا گذارد و به ایجاد چندین هویت ملی و قومک جدید از ملت تورک ما در آن مناطق با نامهای «تاتار قفقازی»، «آزربایجانی»، «آزری»، «مسخت»، «قاراپاپاق» و ... دست زد. تلاش برای تقسیم و تجزیهی گروه اتنیکیی واحد تورک و ایجاد هویتهای قومیی جدید مزبور تدبیری در راستای مهندسیی هویت ملی، سیاست استعماریی تفرقه بیانداز و حکومت کن، و تورکزدائی و تورکستیزی توسط روسیه - شوروی پس از اشغال منطقه بود. این سیاست با ایجاد غیریت و واگرائی و رقابت و خصومت در میان تودهی واحد تورک و نتیجتا تضعیف سیاسی و جمعیتشناسانهی وی، همچنین در صدد اکثریت جلوه دادن ارمنیان و در نتیجه ایجاد واقعیتهای میدانیی جدید و زمینه برای الحاق این منطقهی تورکنشین به قلمروی دولت ارمنستان بود.
٢-در زیر سیاست تاتاریزه کردن تودهی تورک ساکن در اوبلاست قارس را بر اساس دو آمار دولت روسیهی تزاری در بارهی ترکیب قومیی جمعیت این ناحیه بررسی کردهام. اوبلاست قارس، نام واحد اداریی منطقهای مطابق با استانهای قارس، آرداهان و بخشی از استان ارزروم در تقسیمات کشوری فعلی در شمال شرق تورکیه است که بین سالهای ١٨٧٨-١٩١٧ تحت اشغال روسیهی تزاری بود. این بررسی نشان میدهد که در دورهی اشغال، مردم تورک ما در این گوشه از وطن خود در معرض سیاست استعماریی تاتاریزه کردن و یا مهندسیی قومی و تجزیهی ملی قرار گرفته است.