Sunday, August 22, 2021

تورکیه باید از تاسیس دولت منطقه‌ای تورکستان جنوبی (د.م.ت.ج.) در شمال افغانستان حمایت کند

 

Türkiye, Afganistan’ın kuzeyinde “Güney Türkistan Bölgesel Devleti”nin (G.T.B.D.) kurulmasını desteklemelidir.

تورکیه باید از تاسیس دولت منطقه‌ای تورکستان جنوبی (د.م.ت.ج.) در شمال افغانستان حمایت کند

 




Türkiye, Afganistan’ın kuzeyinde “Güney Türkistan Bölgesel Devleti”nin (G.T.B.D.) kurulmasını desteklemelidir.

Türkiye devleti’nin Afganistan ve Afganistan Türkleri ile ilgili şuanki politikası; İran, Irak ve Suriye Türkleri ile olan politikası gibi, istiratejik bir yanlışlıktır. Türkiye Moldova’da Gagavuz Türklerini desteklediği ve onlara Gagavuzyeri bölgesel devletini kazandırdığına benzer bir tutumla, Afganinstan’da da bu ülkenin kuzeyinde bütün Türkik (Özbek, Türkmen, Kırgız, Tatar, Uygur, ...) yerleşim birimlerini içine alan, kendi bakanlar kurulu, parlamenti ve ordusu olan Güney Türkistan Bölgesel Devleti`nin (GTBD) kurulmasını desteklemelidir. Pakistanla olan iyi ilişkilerini kullanarak o devleti ve Pakistan baskısıyla Taliban ve Peştunları da Güney Türkistan Bölgesel Devleti`ni tanımaya ikna etmelidir.

Türkiye, Afganistan`da merkeze hakim olan Taliban ve ya her hangi başka hükümeti ve devleti, sadece onların Afganistan Türklerinin haklarını, başta Güney Türkistan Bölgesel Devleti’nin varlığını kabul ve yasal olarak ve anlaşmalarla güvence altına almalarından sonra tanımalıdır. Güney Türkistan Bölgesel Devleti kurulmadan ve merkezi devletçe tanınmadan, Afganistan’a hakim Peştun hele şeriatçı Taliban’ı tanıma; Afganistan Türkleri, Türk ülkeleri ve de Türkiye’nin kendisinin milli çıkarlarına terstir.

Güney Türkistan Bölgesel Devleti’nin kurulmasıyla, bir yandan Afganistan’da yaşayan Türkler kendi milli devletlerine kavuşacak, kendi milli dil ve kültürlerini, ve bu arada kendi yaşam tarzları, kadın özgürlükleri, dini tolerans, Türk sanat, müzik ve oyunları vs.yi yok olmaktan kurtaracak, bir yandan da terörizm ve şeriatçı islamcıların Afganistan’ın kuzeyini işgal etmelerini engelleyerek, Türkistan ve Türk Ortaasya’yı  terörizm ve şeriatçı islamcılardan koruyacak, İpek Yolu’nun güney dalı ticareti ve gelişimini garantileyip açık tutacaktır.

Ayrıca Güney Türkistan Bölgesel Devleti’nin kurulması, Afganistan Türkleri’nin hızla ilerlemekte olan Derileşme -Farslaşma sürecini durduracak, bunların Farslaşmasıyla yakında İran Fars ırkçı devletinin Anadolu-Kafkasya ve Türkiye-Azerbaycan sınırlarından Ortaasya’nın içleri ve Çin’e dek uzanan, Türk düşmanı İran devleti’nin kurmakta olduğu büyük Fars dilli imparatorluğu hayalini de darmadağın edecektir.

Güney Türkistan Bölgesel Devleti’nin kurulmasını, Afganistan’da soydaşları olan Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Kazakistan, Azerbaycan ve Uyguristan -Doğu Türkistan devletleri de desteklemelidirler. Bunlar da Afganistandaki yeni hakimiyetin tanınmasını Güney Türkistan Bölgesel Devleti`nin kurulması şartına bağlamalıdırlar.

p.s. Afganistan Türkleri, Türkiye ve başka Türkik devletlerin tutum ve konuma bakmaksızın ve onların desteyini beklemeden, acilen ve kendi başlarına Güney Türkistan Bölgesel Devleti idealini gerçekleştirmeye, bu amaç ve uğurda gereken siyasi yönetim ve kurumları, askeri güc ve silahlanma, finans kaynakları ve dış bağlantıları oluşturmaya başlamalıdırlar.

 

تورکیه باید از تاسیس دولت منطقه‌ای تورکستان جنوبی (د.م.ت.ج.) در شمال افغانستان حمایت کند

سیاست فعلی دولت تورکیه در مورد افغانستان و تورک‌های افغانستان، مانند سیاست او در مورد تورک‌های ایران، عراق و سوریه یک خطای استراتژیک است. تورکیه به همان سیاق که از تورک‌های گاگائوز در مولداوی حمایت کرد و عملاً دولت گاگائوزیئری را برای آن‌ها تاسیس نمود، در افغانستان هم باید از تاسیس دولت منطقه‌ای تورکستان جنوبی در شمال این کشور، که دارای هئیت وزرا، پارلمان و اوردوی خود است حمایت کند. تورکیه باید با استفاده از روابط خوب خود با پاکستان، این دولت و از طریق پاکستان طالبان و پشتون‌ها را هم به قبول و شناختن دولت منطقه‌ای تورکستان جنوبی اقناع کند.  

تورکیه شناسائی رسمی طالبان و یا هر حکومت و دولت حاکم بر مرکز افغانستان را باید به بعد از شناسائی رسمی حقوق تورک‌های افغانستان و در راس آن‌ها تاسیس و تضمین حیات دولت منطقه‌ای تورکستان جنوبی توسط عهدنامه‌ها و ... از طرف آن‌ها موکول کند. قبل از تاسیس دولت منطقه‌ای تورکستان جنوبی و قبل از تضمین حقوقی و رسمی و قانونی حیات آن، شناسائی حاکمیت جدید طالبان شریعت‌چی از طرف تورکیه، بر علیه منافع ملی تورک‌های افغانستان، دولت‌های تورک و خود تورکیه است.

با تاسیس دولت منطقه‌ای تورکستان جنوبی، از یک طرف تورک‌های ساکن در افغانستان دارای دولت ملی خود خواهند شد، زبان و فرهنگ ملی و سبک زنده‌گی خود شامل حیات سکولار، حقوق و آزادی‌های زنان ،تولرانس مذهبی، تشویق هنرها و موسیقی و رقص تورک و .... را از نابودی نجات خواهند داد. از طرف دیگر با جلوگیری از اشغال شدن شمال افغانستان توسط قوای اسلام‌گرایان شریعت‌طلب و تروریست، تورکستان و آسیای میانه‌ی تورک را بر علیه تروریسم و اسلام‌گرایی شریعت‌طلب محافظه نموده، باز ماندن راه تجارت و توسعه‌ی شاخه‌ی جنوبی راه ابریشم را تضمین خواهند کرد.

همچنین تاسیس دولت منطقه‌ای تورکستان جنوبی، روند به سرعت در حال تحقق دری‌زبان –فارس‌زبان شدن تورک‌های افغانستان را متوقف خواهد کرد. جلوگیری از فارس‌زبان شدن تورک‌های افغانستان هم، پروژه‌ی ایجاد یک امپراتوری وسیع ضد تورک فارس‌زبان از مرزهای تورکیه و آزربایجان در آناتولی و قفقاز تا قلب آسیای میانه و چین را که توسط دولت ایران دنبال می‌شود را از هم فرو خواهد پاشید.

دولت‌های تورکیک اوزبیکستان، تورکمنیستان، قیرقیزستان، آزربایجان و اویغورستان-تورکستان شرقی هم که در افغانستان دارای هم‌تباران هستند، می‌باید از تاسیس دولت منطقه‌ای تورکستان جنوبی (ایضا دولت موغولستان از تاسیس دولت منطقه ای هزاره) حمایت کنند. این دولت‌ها هم شناسائی حاکمیت جدید در مرکز افغانستان را می‌باید مشروط به تاسیس دولت منطقه‌ای تورکستان جنوبی در شمال این کشور بکنند.

پ.س.: تورک‌های افغانستان، بدون توجه به موضع تورکیه و دیگر دولت‌های تورک و بی آنکه منتظر حمایت آن‌ها بشوند، باید فوراً و راساً به تحقق ایدئال دولت منطقه‌ای تورکستان جنوبی اقدام، و در این استقامت و هدف به ایجاد موسسات و مقدمات لازم، از جمله هئیت سیاسی، قوای نظامی و منابع مالی و ارتباطات خارجی و .... آغاز کنند.   

No comments:

Post a Comment