Friday, April 8, 2022

Türkiye yine de doğru oy kullandı, Azerbaycan yanlış yaptı. Özbekistan ile Kırgızistan yanlış yoldalar.

TÜRKİYE YİNE DE DOĞRU OY KULLANDI 

AZERBAYCAN YANLIŞ YAPTI

ÖZBEKİSTAN İLE KIRGIZİSTAN YANLIŞ YOLDALAR.

 

Méhran Baharlı


Rusya Ordusu’nun Ukrayna’nın Buça kentinde yaptığı katliamdan sonra, bu ülke BM’ler Genel Kurulu’nda yapılan bir oylamada İnsan Hakları Konseyi’nden atıldı. Bu oylamada Türkiye yine doğru ve istiratejik bir tercihle Rusya’ya karşı oy kullandı. Azerbaycan Respublikası ise yine de oylamaya katılmayarak Ermenistan ve nerede olduklarını bile çoğu insanın bilmediyi Benin, Burkina Faso, Cibuti, Ruanda ve Soloman Adaları gibi ülkeciklerle aynı cergede yer aldı, bununla da yolunu bir kez daha Avrupa uygarlığı ile modern, demokratik ve özgür dünyadan ayırmış oldu. Türkmenistan da oylamaya katılmayarak aynı istiratejik hatayı yaptı.

Öteki bağımsız Türkik devletlerden Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan Rusya’yı destekleyerek İran, Suriye, Küba, Çin gibi totaliter rejimlerle birlikte hareket ettiler.

Türkiye dışında Türkik devletlerin Rusya’yı doğrudan veya oylamaya katılmayarak dolaylı desteklemelerinin bir çok nedeni vardır. Azerbaycan (Karabağ’da) ve Kazakistan (bu ülkedeki Rus toplumunu destekleme bahane ederek) Rusya’nın askeri mudahilesinden çekiniyorlar. Ancak bunun dışında başka nedenler de vardır: Bu devletler Rusya’dan bağımsızlıklarını sözde kazansalar da, bunları yöneten kadroların rûhen ve mânen Rusya’dan hâlâ özgürleşemedikleri, Liberal Demokrasi deyerlerine karşı olan yarı totaliter veya totatiler sistemlerle yönetildikleri, belki de Rusya’dan haklı olarak korktukları vs gibi... (Asya, Kafkasya ve Avrupa’da bütün komşuları ve eski Sovyet Cumhuriyetlerine karşı Rusya tehdidi her zaman var olacaktır. Bu tehdidi temelli ortadan kaldırmanın tek yolu, Rusya Federasyonu’nu iç etnik sınırlar temelinde en az yirmi ülkeye parçalamak, veya Rusya’nın Balkanizasyonu’dur. Bu gerçekleşirse, en az on yeni Türkik devlet doğacaktır)

İran’da yaşayan Türk milleti (ve de Afganistan’da yaşayan Türkik halklar), artık Türkik devletler ve özellikle Azerbaycan ile Özbekistan’a bağımlı hareket etmeye son vermelidirler, çünkü bu devletlerin İran ile Afganistan’da yaşayan soydaşlarının milli çıkar ve istiratejik öncelikleri ile örtüşmeyen hatta onlara ters olan, kendilerine göre has milli çıkar ve istiratejik öncelikleri vardır. Ayrıca bu devletler İran ve Afganistan’da yaşayan Türk ve Özbek halklarını koruma ve kurtarmaya ne istekleri ne de güçleri vardır.

Bundan dolayı İran’da yaşayan Türk milleti Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş, İslamcılıkla savaş, Liberal Demokrasi deyerlerini benimseme ve benzerleri durumlarda açıkça ve bütünüyle Batı (Avrupa Birliyi, ABD ve İsrail) ile birlikte hareket etmeli, totaliter sistemlerle yönetilen ve aynı anda Türkik dünyasının büyük bir bölümünü kendi işgalleri altında bulunduran Rusya, Çin ve İran gibi devletlerin iç ve dış siyasetlerine yüksek sesle karşı çıkmalıdır. 


TÜRKİYE DOĞRU OY KULLANDI, AZERBAYCAN YANLIŞ YAPTI

https://sozumuz1.blogspot.com/2022/03/turkiye-dogru-oy-kullandi-azerbaycan.html

TÜRKİYE YİNE DE DOĞRU OY KULLANDI, AZERBAYCAN YANLIŞ YAPTI. ÖZBEKİSTAN İLE KIRGIZİSTAN YANLIŞ YOLDALAR.

http://sozumuz1.blogspot.com/2022/04/turkiye-yine-de-dogru-oy-kulland.html


No comments:

Post a Comment