Monday, April 18, 2022

İran’dan Ermenistan’a uyarı: Soykırım iddiasından vaz geçmeyin, Türkiye ile ilişkileri normalleştirmeyin

İrandan Ermenistan’a uyarı: Soykırım iddiasından vaz geçmeyin, Türkiye ile ilişkileri normalleştirmeyin

Méhran Baharlı

Ermeni siyasetçi ve tarihçi G. J. Libaridian, bir konuşmasında İran büyükeliçisinin Ermenistan - Türkiye ilişkilerinin normalleşmesinden endişe duyduğunu ve Ermeni tarafına Soykırım konusundan vaz geçmemesi gerektiyini ima ettiyini söylüyor.

1-Gerard Jirair Libaridian, Amerikalı Ermeni tarihçi ve siyasetçi, AGİK (Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Konferansı; CSCE) belgelerine göre en az 25 yıl Ermeni Devrimci Federasyonu – Taşnaksutyun”un üyesi. G. J. Libaridian 1991-1997 yıllarında eski Ermenistan Cumhurbaşkanı Levon Ter Petrosyan’ın başdanışmanı idi ve Karabağ müzakelerine yakından katılmıştı.

2-İran devleti 1925ten beri Fars etnik gurupunun hakimiyeti altındadır. Ondan önceki bin yılda bu ülke yüze yakın Türk ve Moğol devlet, sülale ve orduları hakimiyeti altında olup, Türk dünyasının bir parçası hatta merkezi konumunda idi. Ülke 1925te Fars hakiymiyetine geçtikten sonra modern İran devleti (bugünkü İran İslam Cumhuriyeti dahil) yayılmacı olan aşırı Fars milliyetçiliyi temelinde yönetilmektedir. Türk düşmanlığı, Fars milliyetçiliyi ve Fars milli kimliyini oluşturan temel ve kurucu bir öğedir ve kendini içeride çoğunluğu oluşturan Türk halkı, kimliyi, dili ve tarihi - medeni mirasını yok etmek ve Farslaştırmak; dışarıda ise bütün Anti Türk merkezler, en başta haçlı zihniyetli devletlerle bölge ve dünya Türklerini zayıflatmak doğrultusunda uyumlu hareket etmek olarak göstermektedir. Bu nedenle İran devleti; Kıbrıs Türkleri, Karabağ konusu, Kırım Türkleri, Doğu Türkistan, Suriye ve Irak Türkmanları, Afganistan Türkleri vs konularında hep Türklere karşı cephede yer almaktadır. Avrupada global Türk düşmanılığının odağı Fıransa devleti ise, Ortadoğu ve Ortaasyada Türk düşmanlığının odağı Fars hakimiyeti altındaki İran devletidir.

3-Fars kimlikli İran devleti, genel Türk düşmanlığına ek olarak, Türk dünyasının Doğu ve Batısı arasında sedd ve duvar oluşturma misyon ve görevini de üstlenmiştir (Zaten bu nedenle 1925te tesis edilmiştir). İran devletinin Ermenistanın Azerbaycan Cumhuriyetine karşı toprak taleplerini desteklemesinin bir nedeni de, oluşturduğu ve Türk dünyasını ikiye bölen bu duvarı Kafkasyanın içlerine doğru uzatarak, Türkiye ve Azerbaycan Respublikasının toprak bağlantısını koparmak istemesidir. Fars milliyetçileri aynı duvar oluşturma amacıyla Birinci Bünya Savaşı yıllarında Batı Azerbaycan ostanında birer Ermeni ve Asuri devleti kurmak isteyen güçleri desteklemişti, bugün de aynı amaçla İran devleti Batı Azerbayan Ostanını Kürtleştirme siyasetini gütmektedir.

4-İran devleti Türklere karşı Ermeni yayılmacı siyasetleri ve tarihi tezlerini desteklemektedir. Bu arada Libaridian’ın da teyit ettiyi gibi, İran devleti Ermenileri sözde Ermeni Soykırımı iddiasının hep canlı tutmaya teşvik ve tahrik etmekte, ve bunu Türkiye - Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesini engelleyen bir araç olarak kullanmaktadır. 

Ermeni siyasetçi ve tarihçi G. J. Libaridian’ın sözleri:

Türkçe çevirisi:

Soykırım’ın başka güçlerin elinde seçimlerimiz ve seçeneklerimizi sınırlamak için kolay bir araç haline geldiği çok bâriz olmuştu. Çoğu ülke, bizim doğrudan [Türkiye ile] müzakerelere girmemizden ve başkalarının arabuluculuğunu kabul etmememizden rahatsız idiler…

Türkiye'ye yaptığım birçok seyahatten [Ermenistan’a] geri dönerken, sınırı geçtiğimde beni bekleyen iki çeşit insanın olduğunu size söyleyebilirim. Genellikle ben sınırı bilerek karadan geçtim. Böylece sınırı açmaları gerekiyordu ve onları görebilirdim. Döndüğümde beni bekleyen iki grup insan vardı.

Biri, arabamın etrafını saran ve müzakerelerin başarılı olup olmadığını ve sınırın açılıp açılmayacağını bilmek isteyen yakın köylerdeki [Ermeni] köylülerdi. Çünkü onların ekonomik gelişme için gördükleri fırsatların yeri orasıydı. Görüyorsunuz, Ermenistan'da Ermeni olmak, Diaspora’da olduğunun tersine, yarı zamanlı bir iş değildir. Bu, bir grup insandı.

İkinci insan grupu ise, beni ofiste bekleyen, ve benim ilişkilerin normalleşmesine ilişkin protokolü almakta, yanlışlıkla başarılı olup olmadığımı öğrenmek isteyen üç ülkenin büyükelçileri idi. Sizce benim ya da Ermenistan'ın başarılı olacağından endişe duyan bunlar, kimler olabilirdi?

Tabii, birinin Sovyetler Birliği, Rusya, olduğu açık. Başka kim? İran; ve bizim dostumuz Yunanlılar endişeliydi. Bir gün ben İran büyükelçisine söyledim, biraz abartılı biliyorsunuz, [Türkiye ile ilişkileri normalleştirme anlaşmasına] “çok yakın olabiliriz”. O “peki, ya soykırım?” dedi ….




İngilizce aslı:

It had become very easy, very obvious that genocide had become a tool in the hand of other powers to limit our choices and our options. Most countries were annoyed that we had entered direct negotiations and were not accepting mediations from others …

I can tell you that a number of trips that I took to Turkey and came back, there were two kinds of people waiting for me when I crossed the border. And I usually crossed the border on land, I did it on purpose so they had to open the border and I could see them. There were two groups of people waiting for me when I returned.

One was the peasants in the villages nearby that would surround my car and want to know if the negotiations had been successful and if the border was going to be open because that was where they saw the economic development opportunities. You see, being an Armenian in Armenia is not a part time affair as it is often with diaspora. So, that was one group of people.

The second group of the people would be the ambassadors of three countries would wait for me at the office, to see if I had by mistake been successful in getting the protocol for the establishment of the normalization of the relations. Who would you think they would be, concerned that I would be successful or Armenia would be successful.

Well, it is apparent Soviet Union is one, Russia, who else? (...) no. (Iran). Iran and our friend Greeks, they were concerned. And one day I told Iranian ambassador that, you know slightly exaggerating, we may be very close, He said what about the genocide? ….


İLGİLİ BAĞLANTILAR:

İRAN İSLAM CUMHURİYETİ’NİN ÜST DÜZEY DİPLOMATI: TÜRKLER ALÇAK VE ŞEREFSİZDİRLER. ERDOĞAN MÜNAFIK VE TÜRKİYE DEVLETİ KÖTÜ BİR HAYVANDIR. TÜRKLER ERMENİLERİ SOYKIRIM YAPMIŞ, ŞİMDİ DE KÜRTLERE BOMBA YAĞDIRIYOR.

http://sozumuz1.blogspot.com/2022/11/iran-islam-cumhuriyetinin-ust-duzey.html

İRAN’IN FARS-Şİİ DERİN DEVLETİ SÖZCÜLERİNDEN RÂİFİPÛR: İRAN, TÜRKİYE ALEVİLERİNİ ÖRGÜTLEMELİ VE KULLANMALI; ERDOĞAN’IN İRAN’IN SABRININ TÜKENDİYİNİ ANLAMASINI SAĞLAMALI

http://sozumuz1.blogspot.com/2022/02/irann-fars-sii-derin-devleti.html

KASIM SÜLEYMANİ’NIN TÜRK, TÜRKİYE, OSMANLI VE SELÇUKLU KARŞITI SÖZLERİ

http://sozumuz1.blogspot.com/2023/01/kasm-suleymaninin-turk-turkiye-osmanl.html

İRAN’DAN ERMENİSTAN’A UYARI: SOYKIRIM İDDİASINDAN VAZ GEÇMEYİN, TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİ NORMALLEŞTİRMEYİN

http://sozumuz1.blogspot.com/2022/04/irandan-ermenistana-uyar-soykrm.html

İRAN’DA BULUNAN TÜRKİK MİLLETLER, YURTLARI, VE BUNLARIN ÖZADLANDIRMALARI İLE MİLLİ BAYRAKLARI

http://sozumuz1.blogspot.com/2022/06/iranda-bulunan-turkik-milletleri.html

İRAN’DA YAŞAMAKTA OLAN TÜRK HALKININ İRAN DEVLETİ’NDEN TALEP ETTİĞİ KISA VE ORTAVADELİ İSTEKLER

http://sozumuz1.blogspot.com/2022/11/iranda-yasamakta-olan-turk-halkinin.html

TÜRKİYE CUMHURİYETİ, (İRAN, AFGANİSTAN, İRAK, SURİYE’DE) YAŞAYAN TÜRKLERİN KENDİ FEDERE DEVLETLERİNİ KURMALARINA DESTEK VERMELİDİR

http://sozumuz1.blogspot.com/2022/05/turkiye-cumhuriyeti-iran-afganistan.html

TÜRKİYE’NİN İRAN İŞİNE KARIŞMASI GEREKİYOR

http://sozumuz1.blogspot.com/2022/11/turkiyenin-iran-isine-karismasi.html

TÜRKİYE DİYANETİ’NDE ALEVİ, CAFERİ, HIRISTIYAN VE MUSEVİ BİRİMLERİNİN KURULMASI ÖNERİSİ

http://sozumuz1.blogspot.com/2022/10/turkiye-diyanetinde-alevi-caferi.html

No comments:

Post a Comment