Saturday, June 3, 2023

Azerbaycan Respublikasında ülkenin kurucusu olan Türk halkının varlığı resmi olarak yok sayılmış, Türklük silinmiştir.

Azerbaycan Respublikası'nda ülkenin kurucusu olan Türk halkının varlığı resmi olarak yok sayılmış, Türklük silinmiştir.

 

Sovyet dönemi koloniyal millet yaratma projelerinden iki en önemlisi Rusya’nın işgal ettiyi Romen topraklarında yarattığı Moldoven milleti, ve Güney Kafkasya’da işgal ettiyi Türk topraklarında yarattığı Azerbaycan milleti’dir. Moldoven milli kimliyi Romen milli kimliyinin anti tezi olduğu gibi, Azerbaycan milli kimliyi de Türk milli kimliyinin anti tezidir. Bunlar bilim dünyasında bilenen gerçeklerdir.

Azerbaycan Respublikası’nda Türk halkının milli adı ve milli kimliyinin Türk’ten Azerbaycanlı’ya deyiştirilmesi ve Türk’ün oradan silinerek “Invisible”, “Nonperson” yapılması, koloniyalist ve ırkçı bir siyasettir. Ancak buna rağmen bu, Azerbaycan devletinin resmi milli kimlik ve siyasetine dönüştürülmüştür...

Aşağıdaki bilimsel gözlemlemeye dayalı olan deyerli çözümleme - yorum da bu konu ile ilgilidir:

TC Bülent Pakman

Azerbaycan’da 7 yıl yaşadım. Ben araştırmacı bloggerim. Azerbaycan’da fazlasıyla uzun yaşadım, inceledim, gördüm. “Men Azerbaycanlıyam”ın Azerbaycan’da Azerbaycan Türklüğünü unutturmak için empoze edildiği ve başarılı olduğu, bunun dış kaynaklı olduğu, çok geniş bir coğrafyada yaşayan Türklerin birleşebileceğinden duyulan korkudan kaynaklandığı sonucuna vardım.

Azerbaycan devlet politikasında ırk, etnisite yoktur. Azerbaycanlılık vardır. Bu Azerbaycan’daki bütün ırk ve etnikleri kapsar.

Azerbaycan’ın kurucu halkının çoğunluğu Türk’tür, Türkiye’nin de öyle. Ancak ikisi arasında yukarıda söz konusu ettiğim devlet politikası açısından büyük fark var. Azerbaycan’da Türk varlığı, resmiyette söz konusu politika nedeniyle yok sayılır. Halk arasında da bu iyice yerleşmiştir. Stalin döneminde önemi farkına varılıp sonradan uygulamaya başlanan siyaset ile daha önce resmen var olan Türklük kademeli olarak silinmiştir. Bağımsızlık sonrası Elçibey bunu değiştirmeye kalkınca makamından olmuştur.

Azerbaycan’da Türk sözcüğü sadece Türkiye vatandaşı için geçerlidir. Son zamanlarda Türkiye Türklerinin “Azerbaycan coğrafi addır, soyu belli olan milletler coğrafi adla adlandırılamazlar” açıklamaları paralelinde tek tük “Men Azerbaycan Türküyem” demeye başlayanlar olmaktadır. Bunu pasifize etmek için Türkiyelilik diye uyduruk bir kavram empoze edilmeye çalışılmaktadır. Almanya’da, Fransa’da vb Almanyalılık, Fransalılık yoktur. Kurucu halkları Alman, Fransız olduğu için. Buna karşılık İsviçre’de üç kurucu ve hakim halk olduğu için üç, Belçika’da iki kurucu ve hakim halk olduğu için iki resmi dil vardır. Bu ülkelerin coğrafi adları aynı zamanda halklarının ortak vatandaşlık adı olmuştur.

Azerbaycan’da etnik dillerin de resmi dil olmasını isteyen var. Olabilir. Ama her isteyene her istediği verilmez. Almanya ve Fransa’da olduğu gibi. Buna karşılık coğrafi ya da başka yapma adlarla kurulan ülkeler zayıf anlarında yıkılmaya, bölünmeye, ayrılmaya mahkumdurlar, Yugoslavya, Sovyetler, Kıbrıs gibi.


No comments:

Post a Comment