Saturday, September 23, 2023

İRAN’IN FİRST LADY’Sİ TÜRKLER VE ARAPLARI İRAN’IN DÜŞMANI İLAN ETTİ

İRAN’IN FİRST LADY’Sİ TÜRKLER VE ARAPLARI İRAN’IN DÜŞMANI İLAN ETTİ

Cemile Elem ül-Huda, İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Reisi’nin eşi, Venezuela gezisinde Telesur Tv’si ile yaptığı bir röportajda Türkler, Araplar ve Moğolları İran’ın tarihi düşmanları diye tanımladı:

İran’ın geçen yüzyıllarda - sahip olduğu çok özel jeoistiratejik konumundan dolayı - çok sayıda düşmanı olmuştur. Moğollar, Araplar, Türkler, çeşitli ülkelerden. Buna rağmen kimse bizim kültürümüzü deyiştirememiştir; dilimizi deyiştirememiştir, gelenek ve göreneklerimizi deyiştiremez.”[1]

İran’ın First Lady’isi Cemile Elem ül-Huda, kadın haklarına şiddetle karşı çıkma ve yetkisi olmadığı halde devamlı devlet işlerine karışması ile ünlüdür. Onun üçüncü özelliyi genellikle karıştığı ve görüş bildirdiyi konularda derin bir bilgisizlik içinde bulunmasıdır.

Ancak İran’ın First Lady’isi Cemile Elem ül-Huda’nın bu röportajda söyledikleri, bilgisizlikten kaynaklanmıyor. Zira o burada sadece İran Devletinin resmi tarihi, ve Fars milliyetçiliyi ile Şii zihniyetinin görüşlerini aynen tekrarlamıştır. Bu görüşler bir çok açıdan sorunlu ve düpedüz yanlıştır:

1-Bugünkü İran en az 500 yıl Arap egemenliyi altında yaşamış ve Arap dünyasının bir parçası olmuştur. Bu dönemde Araplık ve Arap kültürü bu ülkede her alanda derin etki ve iz bırakmıştır.

-Cemile Elem ül-Huda, Meşhed kenti Cuma imamı “Seyyid” Ehmed Elem ül-Hudanın kızıdır. “Seyyid”ler kendi iddialarına göre Arap kökenli ve İslam peygamberi soyundandırlar, yani Cemile Hanım kendisi de bir Arap yadigarıdır. Aslında yalnız Seyyidler deyil, İran’da yaşayan bütün milletler etnik açıdan tarih boyunca Araplarla ağır biçimde karışmışlardır. Özellikle Fars halkı ki aslen eski bir sıra yerel İranik halkla Arap ve Türklerin karışımından oluşmuş ve dili olan Farsça gibi, kendisi de yarı Arap soyludur.

-Arap kültürünün etkisi İran’da özellikle Fars halkında belirleyicidir. Örneyin bugünkü Farsça eski bir kaç yerel İranik dille Arapça’nın karışımından oluşmuş Hibrid veya karma (rixteریخته ) bir dildir. Bu dilin alfabesi Arap alfabesi olup, sözdağarcığı açısından da farklı alanlarda %70-%90ı Arapça-Semitik kelimelerden oluşmaktadır.

-Farsların bugünkü dini “İslam”la birlikte, bağlı oldukları “İmami Şiilik” mezhebi (milli Fars dinine dönüşse de), Arap kökenlidir.

-Gelenek ve göreneklere gelince Farsların Arap kültüründen etkilenmediyi hemen hemen hiç bir alan yoktur. “Fars” etnik adı bile Arapça biçimdir ve Arap-İranik karışımı olan onları eski “Pers”lerden ayırmak için Araplarca kendilerine verilen bir addır.

2-Farslık üzerinde Arap etkisi ile ilgili söylenenler Türk etkisi ile ilgili de geçerlidir. İran 1200 yıla yakın Türk ve Moğol egemenliyi altında olmuştur. Türklüyün bu dönemde ülkenin bütün halklarında en başta Farslarda derin etki ve izleri olmuştur. Bugünkü İran devletiçiliyi, sınırları, hatta devlet bayrağı Türk ve Moğol ürünüdür. Farsça ve lehçelerinde ayrıca 20000e yakın Türk-Moğol-Altaik kelime vardır. İran’ın içi ve dışında Fars veya İran diye bilinen bir çok kültürel varlık, “halı”dan “mimari”  ve “mutfak kültürü”ne dek Türklüye aittir. Esasen bugünkü Fars dilli toplumun üçte biri dilleri zamanla Deri'leşen Türk ve Moğollardan oluşmaktadır.

3-Bugün İran ahalisinin önemli bölümü Arap, Türkik halklardan Türk (Batı Oğuz), Türkmen (Doğu Oğuz), Halaç, ve Moğol kökenli Hazaralardan oluşmaktadır. Günümüz İranı’nda siyasi egemenlik ve iktidar Farsların elinde bulunsa da, nufusun görece çoğunluğu Fars deyil, Türk’tür. Bu demografik gerçeklik ve varlık da Arap, Türk ve Moğol’un İran’da başka bir etki ve izidir.

4-İran’ın petrol ve gaz kaynaklarının tamamına yakını Arap etnik bölgesi veya “Alahwaz”da yerleşmektedir. Bunlar Farslara ait deyil, yerli Araplara aittir. (İran devletinin Arap Alahwaz bölgesi yeraltı kaynaklarını kullanması, Rusyanın Azerbaycan petrol ve gazını kullanması gibi, başka bir halkın varlıklarını gasp ve talan, yerel emperiyalizm ve iç sömürgeciliktir).

5-İran’ın First Lady’sinin söyledikleri iç ve dış siyaset açısından da son derece aymazcadır. Yukarıda söylendiyi gibi, bugün İran’da önemli sayıda Türk (ve Türkmen ve Halaç), Arap ve Moğol kökenli Hazara yaşamaktadır. İran’ın First Lady’si ve başka resmi makamların kendi ülkeleri vatandaşı olan bu Türk (ve Türkmen ve Halaç), Arap ve Hazara Moğolları düşman diye tanımlamaları, fanatik Fars ultramilliyetçinin ırkçı ve nefret edebiyatı örneyidir, ülkede yaşayan Türk, Arap ve Moğol kitlelere savaş ilanı, onlara etnik ve kültürel ve dilsel soykırım yapılacağı ve Farslaştırılacaklarının ilanı, ve bunların da iç bölünmeler ve ayrışmalara, sürtüşme ve çatışmalara zemin ve gerekçe yaratmasıdır.

6- Arap ve Türkik dünyası İran’ı çevrelemiştir. İran’ın komşuları – Ermenistan ve Pakistan dışında - Arap ve Türkik ülkelerdir. Afganistan’ın kuzeyinde “Güney Türkistan” Türkik dünyasının parçası ve ortasında “Hazaracat” da bir dış Moğolistan’dır. Öte yandan İran topraklarının önemli bölümü (Türkili, Türkmenyurt, Kaşkayurt, Halaçorda, Afşaryurt, Alahwaz) Arap ve Türkik dünyasının bir parçasıdır. Bu gerçekler göz önünde bulundurulursa; İran devleti, Fars makamları ve Fars nasyonalistlerinin sürekli olarak resmi ortamlarda, mediya ve okul kitaplarında Türk, Arap ve Moğolları düşman diye tanıtma ve bellemelleri, bütün bölgeyi er geç İran’ın bu ırkçı tutumu, nefret edebiyatı ve mini emperiyalist retoriyine karşı harekete geçmeye zorlayacaktır.


İRAN’IN FİRST LADY’Sİ TÜRKLER VE ARAPLARI İRAN’IN DÜŞMANI İLAN ETTİ

https://sozumuz1.blogspot.com/2023/09/iranin-first-ladysi-turkler-ve-araplari.html

AYETULLAH MUCTEHİDİ TAHRANİ: CEHENNEMİN DİLİ TÜRKÇEDİR.

https://sozumuz1.blogspot.com/2022/12/ayetullah-muctehidi-tahrani-cehennemin.html

YENİ OSMANLICILIĞA KARŞILIĞI YENİ SAFEVİCİLİK, RECEP TAYYİP ERDOĞAN’IN YANITINI DA ULU ŞAH ABBAS VERMELİDİR.

https://sozumuz1.blogspot.com/2023/03/yeni-osmanliciliga-karsiligi-yeni.html

İRAN İSLAM CUMHURİYETİ’NİN ÜST DÜZEY DİPLOMATI: TÜRKLER ALÇAK VE ŞEREFSİZDİRLER. ERDOĞAN MÜNAFIK VE TÜRKİYE DEVLETİ KÖTÜ BİR HAYVANDIR. TÜRKLER ERMENİLERİ SOYKIRIM YAPMIŞ, ŞİMDİ DE KÜRTLERE BOMBA YAĞDIRIYOR.

http://sozumuz1.blogspot.com/2022/11/iran-islam-cumhuriyetinin-ust-duzey.html

İRAN’IN FARS-Şİİ DERİN DEVLETİ SÖZCÜLERİNDEN RÂİFİPÛR: İRAN, TÜRKİYE ALEVİLERİNİ ÖRGÜTLEMELİ VE KULLANMALI; ERDOĞAN’IN İRAN’IN SABRININ TÜKENDİYİNİ ANLAMASINI SAĞLAMALI

http://sozumuz1.blogspot.com/2022/02/irann-fars-sii-derin-devleti.html

KASIM SÜLEYMANİ’NIN TÜRK, TÜRKİYE, OSMANLI VE SELÇUKLU KARŞITI SÖZLERİ

http://sozumuz1.blogspot.com/2023/01/kasm-suleymaninin-turk-turkiye-osmanl.html

İRAN’DAN ERMENİSTAN’A UYARI: SOYKIRIM İDDİASINDAN VAZ GEÇMEYİN, TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİ NORMALLEŞTİRMEYİN

http://sozumuz1.blogspot.com/2022/04/irandan-ermenistana-uyar-soykrm.html

İRAN’DA BULUNAN TÜRKİK MİLLETLER, YURTLARI, VE BUNLARIN ÖZADLANDIRMALARI İLE MİLLİ BAYRAKLARI

http://sozumuz1.blogspot.com/2022/06/iranda-bulunan-turkik-milletleri.html

İRAN’DA YAŞAMAKTA OLAN TÜRK HALKININ İRAN DEVLETİ’NDEN TALEP ETTİĞİ KISA VE ORTAVADELİ İSTEKLER

http://sozumuz1.blogspot.com/2022/11/iranda-yasamakta-olan-turk-halkinin.html

TÜRKİYE CUMHURİYETİ, (İRAN, AFGANİSTAN, İRAK, SURİYE’DE) YAŞAYAN TÜRKLERİN KENDİ FEDERE DEVLETLERİNİ KURMALARINA DESTEK VERMELİDİR

http://sozumuz1.blogspot.com/2022/05/turkiye-cumhuriyeti-iran-afganistan.html

TÜRKİYE’NİN İRAN İŞİNE KARIŞMASI GEREKİYOR

http://sozumuz1.blogspot.com/2022/11/turkiyenin-iran-isine-karismasi.html

TÜRKİYE DİYANETİ’NDE ALEVİ, CAFERİ, HIRISTIYAN VE MUSEVİ BİRİMLERİNİN KURULMASI ÖNERİSİ

http://sozumuz1.blogspot.com/2022/10/turkiye-diyanetinde-alevi-caferi.html


[1] جمیله علم الهدی، همسر رئیس جمهور ایران در مصاحبه با کانال تلویزیونی تله‌سور ونزوئلا: «ایران دشمنان زیادی در قرن‌های گذشته داشته. موغول‌ها، عرب‌ها، تورک‌ها، از کشورهای مختلف. به خاطر این که موقعیت سوق‌الجیشی خیلی خاصی دارد [ایران]. با این حال کسی نتوانسته فرهنگ ما را عوض کند، زبان ما را عوض کند، آداب و رسوم ما را نمی‌توانند [عوض کنند].»

https://twitter.com/bigdeli1343/status/1669420029190783002

No comments:

Post a Comment