Thursday, March 2, 2023

شاه عباس «حقیر»، تورک‌ستیزترین شاه خاندان صفوی

 

شاه عباس «حقیر»، تورک‌ستیزترین شاه خاندان صفوی

 


شاه عباس حقیر (اول) که نیمه تورک - نیمه مازنی (از طرف مادر خیرالنساء بیگم مهد علیا) و مانند مادرش به شدت تورک‌ستیز، بلکه متنفر از تورک بود، کوشاترین و مصرترین شاهان خاندان صفوی در «تاجیک‌سازی» و «شیعه‌سازی» است. در دوره‌ی شاه عباس حقیر که مخفیانه توسط کلیسای ارمنی به مذهب گریگوری مسیحی در آمده بود، سیاست تورک‌ستیزی به اوج خود رسید و فورم دشمنی علنی با تورکیت و ایجاد اتئلافی بین المللی بر علیه تورکان را بخود گرفت.

شاه عباس آگاهانه به تغییر تیپولوژی ملی دولت قیزیل‌باشیه از تورک - علوی به تاجیک - شیعه دست زد:

-پایتخت دولت قیزیل‌باشیه را به شهر اصفهان در فارسستان در خارج تورک‌ایلی منتقل نمود.

- در مقابل تورکمانان قیزیل‌باش، دو قوشون توفنگ‌چی‌له‌ر (از ایرانیک‌زبان‌های مازنی، تاجیک، تات، ...) و قول‌لار (از مسیحیان ارمنی، گورجی، ...) را تاسیس - علَم کرد.

-به تصفیه‌ی خونین تورک‌ها از دولت و دیوان و ارتش، پایان دادن به نفوذ سیاسی و نظامی و درهم‌ریزی پایگاه‌های اجتماعی و منابع اقتصادی آن‌ها اقدام نمود.

-ارمنیان را بر اوردو و مخصوصا تجارت و اقتصاد کشور حاکم کرد.

-با انجام صوفی‌کشی و قیزیل‌باش‌کشی سیستماتیک و پی در پی، موفق به تصفیه‌ی مذهب علوی قیزیل‌باشی از دولت و اجتماع و ریشه‌کن کردن دیگر جریانات اسلام تورکی (مولویه، بکتاشیه، ...) از ایران و تورک‌ایلی شد.

-در دوره‌ی این تورک‌ستیزترین شاه خاندان صفوی، طریقت صفویه در اسم هم، از بین رفت.

شاه عباس حقیر در عرصه‌ی مذهبی نیز یک دغل‌کار بود، و در حالی که خود مخفیانه توسط کلیسای ارمنی به مذهب مسیحی گریگوری در آمده بود و در داخل کشور به نسل‌کشی معتقدین به مذهب قیزیل‌باشی مشغول بود، در خارج با نفاق و دورویی خود را حامی و محافظ علویان قیزیل‌باش عثمانلی و مذهب قیزیل‌باشی نشان می‌داد (رفتاری مشابه رفتار جمهوری اسلامی ایران در سرکوب علویان – غلات شیعه‌ی داخل ایران و خود را حامی آن‌ها در تورکیه و سوریه نشان دادن).

این اقدامات تورک‌ستیزانه، یکی از دلائل «کبیر» نامیده شدن شاه عباس به واقع «حقیر» از طرف صلیبیان، قومیت‌گرایان فارس، ایدئولوژی رسمی دولت ایران، و آزربایجان‌گرایی ایران‌گرا و آزربایجان‌گرایی استالینیستی است.

کاربرد زبان تورکی و تورکی‌گویی دیگر شاهان خاندان صفوی از جمله شاه عباس اول، ارتباطی به شعور ملی تورک آن‌ها نداشت. بلکه اغلب لازمه‌ی خطاب به مقامات لشکری و کشوری قیزیل‌باش، توده‌های تورکمان آناتولی و عثمانلی به عنوان منبع اصلی تامین جنگنده برای دولت و اوردویشان، و ایجاد ارتباط با تبعه‌ی تورک خود و گروه‌های تورک قیزیل‌باش طرف‌دار خود در عثمانلی که کلمه‌ای فارسی نمی‌دانستند بود. فریب و تحمیق توده‌های تورک یکی دیگر از دلائل کاربرد زبان تورکی از سوی امثال شاه عباس اول بود.

چنانچه پیترو دلا واله، یک صلیبی فاناتیک که آرزو و خیالی به جز نابود ساختن تورکان و عثمانلی‌یان نداشت و برای ایجاد اتحاد بین دولت شاه عباس حقیر با صلیبی‌یان اوروپایی به دربار او آمده بود، علی رغم نفرت عمیقش از تورکان و عثمانلی‌یان، در اصفهان کتابی بسیار مهم در گرامر تورکی تالیف کرد و حتی اشعاری به زبان تورکی سرود.

 

ALÇAK ŞAH ABBAS, SAFEVİ HANEDANIN EN TÜRK DÜŞMANI OLAN KRALI

 

Yarı Türk ve (annesi Hayr ul-Nisa Begüm Mehd-i Ulya tarafından) yarı Mazeni olan, annesi gibi güçlü bir şekilde Türk karşıtı olup ve Türklerden nefret eden Birinci (Alçak) Şah Abbas, Kızılbaş devletini "Tacikleştirme" ve "Şiileştirme"de Safevi hanedanının en çalışkan ve ısrarcısıdır. Ermeni Kilisesi Papazları eliyle gizlice Gregoryen Hıristiyanlığına geçmiş Şah Abbas’ın hükümdarlığı döneminde, Türk düşmanlığı doruğa ulaşmış ve Türklere alenen düşmanlık ve Türklere karşı Haçlılarla uluslararası ittifak ve koalisyon kurma, İran milli kimliyi ve İran devletinin varlık temeli şeklini almıştır.

Şah Abbas, bilinçli ve sistematik biçimde Kızılbaş devletinin milli tipolojisini Türk-Alevi'den Tacik (Fars)-Şii'ye dönüştürdü.

Kızılbaşı devleti başkentini Türkili'nin dışında, Farsistan'daki İsfahan şehrine taşıdı.

Kızılbaş Türkman askeri sınıflarına karşı Tüfengçiler (İranik dillilerden Mazeni, Tacik, Tat, ...) ve Kullar (Ermeni, Gürcü, ... Hıristiyanlardan) iki ordu - birlik kurdu

Ermenileri ordu ve özellikle iktisat ve dış ticarette egemen ve musallat hale getirdi.

Kızılbaş Türkmanlarını ordu, divan ve devletten kanlı biçimde tasfiye etti, Türklerin siyasi ve askeri nüfuzları, sosyal tabanlarıve ekonomik kaynaklarını yok etti.

Gerçekleştirdiyi sistematik ve ardarda Sofu soykırımı ve Kızılbaş katliamları ile, Türk Alevi Kızılbaş mezhep - dinini devlet ve toplumdan arındırmayı, İran ve Türkili'den Mevlevilik, Bektaşilik, .. gibi bütün Türk İslam akımların kökünü kazımayı başardı.

Safevi hanedanın bu en Türk düşmanı kıralı döneminde, Safevi Tarikatı da ortadan kaldırıldı.

Şah Abbas din alanında da bir sahtekardı. Ermeni Kilisesi papazları tarafından gizlice Gregoryen Hıristiyan dinine geçen  Şah Abbas, ülke içinde Kızılbaş dinine inananlara yönelik soykırım yaptığı halde, yurtdışında ikiyüzlülükle kendini Osmanlıdaki Kızılbaş Alevilerin koruyucusu, Kızılbaş dininin destekleyicisi olarak gösteriyordu (Fars İran İslam Cumhuriyeti'nin ülke içinde Alevileri ezmesine rağmen, kendini Türkiye ve Suriye Alevilerinin destekleyicisi olarak gösteren ikiyüzlü davranışına benzer bir davranış) .

Bu Türk karşıtı eylemler, Alçak Şah Abbas'ın Haçlılar, İran devletinin resmi ideolojisi, Fars İran milliyetçileri ile Paniranist Azerbaycancılık ve İstalinist Azerbaycancılık tarafından "Kebîr - Ulu" diye adlandırılmasının başlıca nedenidir.

I. Şah Abbas da dahil olmak üzere Safevi hanedanı tarafından Türk dilinin kullanılması ve kıralların Türkçe konuşması, onların Türk milli bilincine sahip oldukları anlamına gelmez. Bu sadece devlet ve Ordunun ana savaşçı ve ikmal kaynağı olan Kızılbaş askerler ve ülke yetkililerine, Anadolu ve Osmanlı Türkman kitlelerine hitap etme, kendi Türk tebaası ve tabanını oluşturan ve tek kelime Farsça bilmeyen Osmanlı Kızılbaş Türklere iletişim aracı olarak kullanma gereyinden doğuyordu. I. Şah Abbas gibilerinin Türk dilini kullanmasının ana nedeni Türk kitlelerini kandırma ve aldatma idi.

Nitekim Türkler ve Osmanlıları yok etmekten başka hiç bir arzusu ve hayali olmayan ve Alçak Şah Abbas devleti ile Avrupalı ​​haçlılar arasında ittifak kurmak için onun sarayına gelen fanatik haçlı Pietro Della Valle, Türkler ve Osmanlılara duyduğu derin nefrete rağmen, İsfahan'da önemli bir Türkçe gıramer kitabı yazmış, ve Türkçe şiirler söylemiştir.

 برای مطالعه‌ی بیشتر:

 سوزاندن کتب موسوی - یهودی توسط شاه عباس حقیر

https://sozumuz1.blogspot.com/2022/03/blog-post.html

شاه عباس «حقیر»، تورک‌ستیزترین شاه خاندان صفوی

https://sozumuz1.blogspot.com/2023/03/blog-post.html

شاه عباس حقیر (اوّل)، گردن زدن اسرای تورک‌ با شمشیر محض خودشیرینی برای صلیبی‌یان

https://sozumuz1.blogspot.com/2021/02/blog-post_18.html

«شاهسون‌ها – شاهی‌سئوه‌ن‌ها» و سیاست «تورک علیه تورک» شاه عباس اول

http://sozumuz1.blogspot.com/2016/10/blog-post_27.html

پشت کردن خاندان صفوی به تورک‌ها و قیزیل‌باشان

https://sozumuz1.blogspot.com/2016/10/blog-post_28.html

No comments:

Post a Comment