Monday, March 27, 2023

YENİ OSMANLICILIĞA KARŞILIĞI YENİ SAFEVİCİLİK, RECEP TAYYİP ERDOĞAN’IN YANITINI DA ULU ŞAH ABBAS VERMELİDİR.

 

FARS TEORİSİYEN: YENİ OSMANLICILIĞA KARŞILIĞI YENİ SAFEVİCİLİK, RECEP TAYYİP ERDOĞAN’IN YANITINI DA ULU ŞAH ABBAS VERMELİDİR. 

Birinci Şah Abbas, tarihte gelmiş geçmiş en katı Türk düşmanlarından biridir. Ermeni Grigori kilisesi aracılığı ile gizlice Hırıstıyanlığa geçen Şah Abbas, hakimiyeti yıllarında İran dış ticaretini Ermenilerin tekeline geçirmiş, Ermenizedeliyi İran milliyetçiliyinin anaöyesi yapmış, Ermeniler aracılığı ile Türk ve Müsülman dünyalarına karşı bugün de devam eden İran - Haçlı Avrupa ve İran - Ermeni istiratejik ittifaklarını yaratmıştır. [Bundan dolayı da Şah Abbas Paniranistler ve İstalinist Azerbaycancıların ortak milli kahramanıdır].

Günümüzde Türk düşmanı, Ariya ırkçısı Fars aşırı milliyetçi teorisiyenler Şah Abbas’ın yarattığı bu İran - Ermeni istiratejik ittifakı “Yeni Safevicilik” adlandırarak, onu Türkiye tarafından İran’a doğru yönelmiş “Yeni Osmanlıcılık” hayati tehlikeyi önlemenin tek yolu görürler.

Aşağıda Yeni Safeviciliyin Türkiye ve Erdoğan’a karşı kullanılması gereken istirateji olduğunu savunan bir yazının çevirisini vermekteyim. Yazının yazarı aşırı Türk düşmanı ve İran ultra milliyeçiliyi teorisiyenlerinden Muhammed Kûçânî, Sâzendegi gazetesinin başyazarı, Kârgozârân-i Sâzendegi partisinin Merkez komitesi üyesidir.

Méhran Baharlı

 

YENİ OSMANLICILIĞA KARŞILIĞI YENİ SAFEVİCİLİK, RECEP TAYYİP ERDOĞAN’IN YANITINI DA ULU ŞAH ABBAS VERMELİDİR.

Muhammed Kûçânî


Yeni Osmanlıcılığa karşılığı Yeni Safevicilik, Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtını da Ulu Şah Abbas vermelidir. Aliyev zaten kukla bir oyuncaktan başka bir şey deyildir.

Ulu Şah Abbas dört yüzyıl önce, Azerbaycan’ın birleşik olduğu ve Rusya yapımı Azerbaycan Cumhuriyeti ve Bâdkûbe [Bakü] adında bir devletin bile var olmadığı dönemde, şu zekice istiratejiyi benimsedi: Osmanlılara karşı (Azerilere deyil), Ermenileri koydu - konuşlandırdı, Ermenileri İran’ın istiratejik müttefiki yaptı, İran’ın ticaretini Ermeni tekeline geçirdi, ve Avrupa’yı dindeşleri Ermeniler aracılığı ile İran’ın müttefikine dönüştürdü. Ne kadar Şah Abbas döneminde Ermenilere verilen özgürlükler Safevi İranı’nın dini tolerans göstergesi idiyse, Osmanlı Türkiyesinde de Ermeni kıyımı dini ve kavmi tiranlığın göstergesi idi. Tabii Osmanlılar yaptıkları Ermeni katliamları ve Ermeni holokostu ile bu istiratejiden öç aldılar.

Bugün de Sultan Recep Tayyip Erdoğan, bir komunist sultan ve KGB memurunun oğlu Prens İlham Aliyevin hizmeçiliyi ile, İran ve onun Avrupaya açılan kapısı olan Ermenistan arasında [toprak- coğrafi] bağı koparmaya çalışıyor. Osmanlılar her zaman Ermenileri İran’ın beşinci kolu olarak görmüşlerdir. Azerbaycan Tebriz’den Bâdkûbe’ye kadar, İran’ın canıdır. Dünyanın ikinci Şii devleti olan bizim Azerbaycan Cumhuriyetindeki Türk vatandaşlarımız Azeri - Ermeni savaşı tuzağına düşmezler.

Ancak bizim yanlışlığımız bu oldu ki Karabağ Savaşı ve Erdoğan’ın askeri geçiş töreni ve Aras’a yaptığı güstahlık zamanı, Azeri - Ermeni dengesine yeterince dikkat etmedik. Yeni Osmanlıcılık günümüzde Yeni Saudicilikten daha tehlikelidir. Taliban bile Türkiye’ye daha yakınlaşmıştır ve Arabistanla İsrail de Türkiye’nin İran’ı kısıtlamadaki rolünü fark etmişlerdir.

İran, İsrail’in “bin hançer istiratejisi”ni önlemek istiyorsa, yılanın başını küçükken ezmelidir. [İran’ın nükleer programına ilişkin] “Ortak Geniş Aksiyon Planı” sonuça bağlamalı, güvenilmez Rusya ve Çinle yanaşı Avrupa ile de ilişkilerini güçlendirmeli, ve her zaman tarihte olduğu gibi Batı ve Doğu ile olan ilişkileri arasında denge yaratmalıdır.

Rusya ve Türkiye beceriksiz Kacar döneminden beri İran’ı zayıflatma ve bölmede yarardaş ve çıkardaş olmuşlardır. Rusya ve Türkiye İranla komşu olduklarından dolayı, bizim için fiilî tehlikedirler, ancak Avrupa potansiyel bir tehlike …. Marifet ve ustalık, bizim bu ikisi arasında ortayı bulmamızdır. Bu istiratejinin en önemli uygulaması ise bugün Ermeni - Osmanlı dengesi ve karşıtlığını sağlamaktır. Bu da, işte Yeni Safevilicilik istiratejisidir.

 

Yazının Farsça orijinalı:

محمد قوچانی، سردبیر روزنامه‌ی سازندگی و عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی، در یادداشتی در اینستاگرام درباره‌ی تحرکات اخیر جمهوری آذربایجان در شمال ایران نوشت:

پاسخ (نو) عثمانی را باید (نو) صفوی بدهد. پاسخ رجب طیب اردوغان را باید شاه عباس کبیر بدهد. والا الهام علی‌اف که بازیچه‌ای بیش نیست. شاه عباس کبیر چهارصد سال قبل که حتی آذربایجان متحد بود و دولت روس‌ساخته‌ای به نام جمهوری آذربایجان و دولت بادکوبه وجود نداشت، این راهبرد هوشمندانه را در دستور قرار داد که در برابر عثمانی‌ها (و نه آذری‌ها) ارمنی‌ها را قرار دهد و آن‌ها را متحدان استراتژیک ایران سازد و تجارت ایران را به ایشان واگذار کند و اروپا را از طریق هم‌کیشان مسیحی‌شان به متحد ایران بدل سازد. هر چه آزادی ارامنه نماد رواداری دینی ایران صفوی در عهد شاه عباس بود، ارمنی‌کشی نماد استبداد دینی و قومی در ترکیه عثمانی بود. عثمانی‌ها البته با ارمنی‌کشی و هولوکاست ارمنی انتقام خود را از این راهبرد گرفتند.

اکنون سلطان رجب طیب اردوغان با پیشکاری شاهزاده الهام علی‌اف (زادهٔ سلطانی کمونیست و از ماموران ک‌گ‌ب‌) درصدد است پیوند ایران و ارمنستان که دروازه‌ای به سوی اروپاست را قطع کند. عثمانی‌ها همیشه به ارمنی‌ها به چشم نفوذیان ایرانیان نگریسته‌اند. آذربایجان از تبریز تا بادکوبه جان ایران است و هم‌میهنان ترک ما در جمهوری آذربایجان (به عنوان دومین دولت شیعه جهان امروز) در دام جنگ آذری – ارمنی نمی‌افتند. اشتباه ما اما آن بود که در جنگ قره‌باغ و رژهٔ اردوغان و جسارت به ارس، به موازنه آذری – ارمنی توجه کافی نکردیم. این روزها نوعثمانی‌گری خطرناکتر از سعودی‌گری است. حتی طالبان هم به ترکیه نزدیک‌تر شده‌اند تا عربستان و اسرائیل هم متوجه نقش ترکیه در تحدید ایران شده است.

ایران اگر می‌خواهد از استراتژی هزار خنجر اسرائیل پیشگیری کند باید گربه را دم حجله بکشد. برجام را به فرجام برساند و رابطه با اروپا را در کنار رابطه با روسیه و چین بدعهد تقویت کند و چون همیشهٔ تاریخ موازنه‌ای میان غرب و شرق برپا کند. روسیه و ترکیه از عهد قاجاریه بی‌عرضه در تجزیه و تضعیف ایران هم‌سود بوده‌اند. روسیه و ترکیه به سبب همسایگی با ایران برای ما خطری بالفعل هستند و اروپا و امریکا خطری بالقوه…هنر ما در میانداری میان این دو است؛ که ایران نه خاورمیانه که جهان میانه است. و امروز موازنه ارمنی / عثمانی مهمترین مصداق این راهبرد است. و این همان استراتژی نوصفوی‌گری است.

انتهای پیام

http://www.ensafnews.com/311751/%D8%B1%D8%A7%D9%87-%D8%AD%D9%84-%D9%85%D8%AD%D9%85%D8%AF-%D9%82%D9%88%DA%86%D8%A7%D9%86%DB%8C-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D8%AA%D8%AD%D8%B1%DA%A9%D8%A7%D8%AA-%D8%A7%D8%AE%DB%8C%D8%B1-%D8%AC-%D8%A2%D8%B0/


YENİ OSMANLICILIĞA KARŞILIĞI YENİ SAFEVİCİLİK, RECEP TAYYİP ERDOĞAN’IN YANITINI DA ULU ŞAH ABBAS VERMELİDİR.

https://sozumuz1.blogspot.com/2023/03/yeni-osmanliciliga-karsiligi-yeni.html

İRAN İSLAM CUMHURİYETİ’NİN ÜST DÜZEY DİPLOMATI: TÜRKLER ALÇAK VE ŞEREFSİZDİRLER. ERDOĞAN MÜNAFIK VE TÜRKİYE DEVLETİ KÖTÜ BİR HAYVANDIR. TÜRKLER ERMENİLERİ SOYKIRIM YAPMIŞ, ŞİMDİ DE KÜRTLERE BOMBA YAĞDIRIYOR.

http://sozumuz1.blogspot.com/2022/11/iran-islam-cumhuriyetinin-ust-duzey.html

İRAN’IN FARS-Şİİ DERİN DEVLETİ SÖZCÜLERİNDEN RÂİFİPÛR: İRAN, TÜRKİYE ALEVİLERİNİ ÖRGÜTLEMELİ VE KULLANMALI; ERDOĞAN’IN İRAN’IN SABRININ TÜKENDİYİNİ ANLAMASINI SAĞLAMALI

http://sozumuz1.blogspot.com/2022/02/irann-fars-sii-derin-devleti.html

KASIM SÜLEYMANİ’NIN TÜRK, TÜRKİYE, OSMANLI VE SELÇUKLU KARŞITI SÖZLERİ

http://sozumuz1.blogspot.com/2023/01/kasm-suleymaninin-turk-turkiye-osmanl.html

İRAN’DAN ERMENİSTAN’A UYARI: SOYKIRIM İDDİASINDAN VAZ GEÇMEYİN, TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİ NORMALLEŞTİRMEYİN

http://sozumuz1.blogspot.com/2022/04/irandan-ermenistana-uyar-soykrm.html

İRAN’DA BULUNAN TÜRKİK MİLLETLER, YURTLARI, VE BUNLARIN ÖZADLANDIRMALARI İLE MİLLİ BAYRAKLARI

http://sozumuz1.blogspot.com/2022/06/iranda-bulunan-turkik-milletleri.html

İRAN’DA YAŞAMAKTA OLAN TÜRK HALKININ İRAN DEVLETİ’NDEN TALEP ETTİĞİ KISA VE ORTAVADELİ İSTEKLER

http://sozumuz1.blogspot.com/2022/11/iranda-yasamakta-olan-turk-halkinin.html

TÜRKİYE CUMHURİYETİ, (İRAN, AFGANİSTAN, İRAK, SURİYE’DE) YAŞAYAN TÜRKLERİN KENDİ FEDERE DEVLETLERİNİ KURMALARINA DESTEK VERMELİDİR

http://sozumuz1.blogspot.com/2022/05/turkiye-cumhuriyeti-iran-afganistan.html

TÜRKİYE’NİN İRAN İŞİNE KARIŞMASI GEREKİYOR

http://sozumuz1.blogspot.com/2022/11/turkiyenin-iran-isine-karismasi.html

TÜRKİYE DİYANETİ’NDE ALEVİ, CAFERİ, HIRISTIYAN VE MUSEVİ BİRİMLERİNİN KURULMASI ÖNERİSİ

http://sozumuz1.blogspot.com/2022/10/turkiye-diyanetinde-alevi-caferi.html


1 comment:

  1. بونلار هله هله یاناجاقلار خلقیمیزآییلدیقجا اوز حق لرینی تانیدیقجا آجیشاجافلار امینم تورک خلقی آیدین گله جه یه دوغرو گئدیر .

    ReplyDelete